open-navfaktor-logo
search
Zlatni ljiljan
Obilježena godišnjica pogibije Indire Pjanić, krajiške heroine koja je spašavala živote svojih saboraca
U okviru manifestacije "Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman 2023", Fond Memorijala Kantona Sarajevo u saradnji s Udruženjem pripadnica Armije RBiH i Općinom Cazin organizirao je jučer okrugli sto povodom obilježavanja godišnjice pogibije Indire Pjanić, krajiške heroine.
20.07.2023. u 11:45
get url
text

Pripadnica Armije RBiH, Indira Pjanić, ostala je upamćena po svojoj izuzetnoj hrabrosti i nesebičnom spašavanju života svojih saboraca, čak i kada je njen vlastiti život bio u opasnosti.

Okrugli sto, koji je bio posvećen heroini Pjanić, okupio je brojne učesnike, među kojima je bila i Indira Suljić Muratović, stručna saradnica u Fondu Memorijala KS. Ona je predstavila Infografiku o heroinama odbrambeno-oslobodilačkog rata, koja je sadržavala informacije o 13 izuzetnih žena koje su nagrađene najvišim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan".

- Ova Infografika je jedinstveni edukativni materijal, prilagođen mlađim generacijama, s jasnim i razumljivim informacijama o ovim iznimnim ženama. Fond Memorijala nastoji širiti ideju i ponos sjećanja na pripadnice Armije RBiH te potaknuti učenike da istražuju i zainteresiraju se za živote ovih heroina koje su na poseban način obilježile našu historiju - izjavila je Suljić Muratović.

Među 13 izuzetnih žena koje su odlikovane "Zlatnim ljiljanom" nalazi se i Indira Pjanić, koja je rođena 4. januara 1972. godine u Pjanićima, Cazin, a poginula je 19. jula 1992. godine. Ona je zajedno s još četiri saborca dala svoj život za slobodu Bosne i Hercegovine.

Ovaj događaj je ne samo obilježavanje godišnjice pogibije hrabre heroine, već i prilika za očuvanje historijske baštine i trajno sjećanje na žene koje su se istaknule u odbrambeno-oslobodilačkom ratu, saopćio je Fond Memorijala KS.

Indira Pjanić će ostati zauvijek zapamćena kao simbol hrabrosti i nesebične predanosti svojoj zemlji i saborcima. Njena žrtva i doprinos slobodi Bosne i Hercegovine inspirirat će buduće generacije da cijene slobodu i hrabrost pojedinaca koji su se borili za nju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.