open-navfaktor-logo
search
Planina Majevica
Obilježena 29. godišnjica oslobođenja Lisače: Viteška pobjeda u borbi za kotu s koje je sijana smrt
Na današnji dan 1994. godine hrabri pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine nanijeli su najveći poraz pripadncima takozvane Vojske RS-a zauzevši Lisaču, kotu na Majevici sa koje je tri godine sijana smrt u dolini rijeke Spreče.
25.11.2023. u 20:41
get url
text

Tom prilikom zarobljen je 61 vojnik, velike količine municije i teškog naoružanja.

Svi zarobljeni vojnici su predati Crvenom križu i vojnim organima na daljnje postupanje, čime su pripadnici Armije RBiH dokazali da su tokom ratovanja poštovali sve propisane konvencije i deklaracije ratovanja za razliku od onih koje su zarobili.

- Akcija oslobađanja Lisače počela je 8.novembra i 25. je oslobođena, naša zastava se zaviorila na vrhu Majevice, što je najveći poklon za Dan državnosti - kazao je općinski načelnik Sead Džafić.

On je pozvao sve današnje učesnike obilježavanja ove bitne godišnjice da mlađim naraštajima govore o hrabrosti naših boraca ali i o njihovoj časti.

- Svi profesori historije tokom cijele godine ovdje trebaju da dovode djecu i da drže časove, kako bi mladi znali šta se dešavalo ovdje i kako su naši sugrađani branili državu u kojoj oni sada slobodno žive - istakao je Džafić.

U ime Medžlisa islamske zajednice Kalesija prisutnima se obratio predsjednik Ibrahim Aljić koji je rekao da nikada ne smijemo zaboraviti one koji su dijelove svojih tijela i živote ostavili u temeljima očuvanja države, te da sadašnje generacije imaju slobodnu državu ali i Islamsku zajednicu kao zaštitu.

Na platou Lisače o bitnosti zasjedanja ZAVNOBiH-a i Dana državnosti govorio je profesor Senaid Hadžić koji je kazao da je 1943. godine obnovljena državnosti Bosne koja je postojala i ranijih godina kroz historiju.

U svome izlaganju, odnosno času historije profesor Hadžić se prisjetio i dešavanja u toku agresije na našu državu, rekavši da smo uspjeli da se odbranimo i sačuvamo državu iako mnogi sa zapada nisu vjerovali da ćemo uspjeti.

Obilježevanju 29. godišnjice bitke na Lisači prisustvovao je veliki broj građana Kalesije, predstavnici Općine i Općinskog vijeća, predstavnici sportskog, javnog i političkog života, a organizacija je pripala Jedisntvenoj organizaciji boraca koji su za sve prisutne obezbjedili hranu i čaj, a svoj doprinos dali su i članovi Hitne medicinke pomoći Doma zdravlja Kalesija i Crvenog križa, saopćeno je iz Press službe Općine Kalesija.

{$galerijaFotografija}

 

lisaca3.JPG
1 od 11
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.