open-navfaktor-logo
search
Memorijalni centar
Obilježena 18. godišnjica prve kolektivne dženaze: Čuvanje istine o genocidu u Srebrenici
U Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari danas je, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe, obilježena 18. godišnjica prvog ukopa posmrtnih ostataka žrtava genocida iz jula 1995. godine.
31.03.2021. u 15:29
get url
text

Predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Potočari Ševket Hafizović poručio je da su preživjele žrtve zahvalne svima koji se bore za istinu o genocidu u Srebrenici.

VEZANI TEKST - Prošlo je 18 godina od prve dženaze u Potočarima: Više od 700 godina zatvora za genocid u Srebrenici

- Posebna zahvalnost preživjele žrtve iskazuju bivšem visokom predstavniku Paddyju Ashdownu i bivšem američkom predsjedniku Billu Clintonu, kao i majkama Srebrenice. Mi se danas nalazimo ovdje da obilježavamo i čuvamo istinu o dešavanjima iz jula 1995. godine - izjavio je Hafizović.

Ističe da se genocid desio planski te da su zločinci pokušali da prikriju ostatke ubijenih, o čemu svjedoči veliki broj primarnih i sekundarnih grobnica. Nažalost, neki od počinioca genocida još su, kako je rekao, na slobodi i obnašaju funkcije u nekim od institucija entiteta RS.

- Mi hoćemo i moramo širiti istinu i ovdje raditi na istraživačkom radu o dešavanjima - kazao je Hafizović.

U Memorijalnom centru Potočari danas je bio prisutan i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Dževad Mahmutović, predstavnici Uprave Memorijalnog centra Potočari, članice Udruženja majki Srebrenice, predstavnik Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica ef. Faruk Hasanović te predstavnici incijative "Moja adresa Srebrenica".

Prva dženaza u kompleksu Memorijalnog centra u Potočarima obavljena je 31. marta 2003. godine i tada je ukopano 600 žrtava genocida. Tokom te godine u Memorijalnom centru su klanjane tri dženaze žrtvama. Druga dženaza je bila 11. jula kada su ukopane 282 žrtve genocida, a treća 20. septembra 2003. kada je ukopano 107 osoba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.