open-navfaktor-logo
search
Promijenili proceduru
O izmjenama Zakona o PDV-u koji pomaže bh. privrednicima ipak drugi put
Zastupnici Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nisu danas razmatrali izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV), koje već duže vrijeme traže bh. privrednici, već su one ostavljene za narednu sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta BiH.
05.07.2023. u 20:20
get url
text

VEZANI TEKST - HDZ i SNSD obaraju zakon o moru, ali i izmjene zakona koje su predložili partneri iz SDP-a i NiP-a

Razlog je što je odlučeno da izmjene Zakona o PDV-u, koje su bile danas na dnevnom redu, ipak idu po skraćenoj, a ne po hitnoj proceduri kakav je bila predložena, tako da će o njima biti govora drugi put. 

Predložene izmjene predviđaju povećanje praga za ulazak firme u PDV sistem sa sadašnjih 50.000 KM na 100.000 KM godišnjeg prometa, te pomjeranje roka za podnošenje poreznih prijava sa desetog u mjesecu na kraj mjeseca.

Nebojša Radmanović (SNSD), zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma, danas je na sjednici kazao da oni nisu protiv onoga što se predlaže, ali jesu protiv hitne procedure. 

- Nismo sigurni da to treba raditi po hitnom postupku. Mi u SNSD-u i naši parneri mislimo da je dobro ostaviti vremena za raspravu i mogućnost za amandamane i predlažem da idemo u skraćeni postupak. Neće se mnogo toga promijeniti ako ostavimo za narednu sjednicu koja je planirana za 24. juni - rekao je Radmanović.

Mladen Bosić, zastupnik SDS-a koji je i predlagač izmjena Zakona o PDV-u, složio se da ipak ide skraćena procedura usvajanja zakona.

Također, kako smo i pisali, Prijedlog zakona o moru, te izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine su "pale" danas u Zastupničkom domu po automatizmu, s obzirom na to da je procedura takva da zakon pada kada nadležna komisija i drugi put da negativno mišljenje na zakon, a to se i desilo zahvaljujući glasovima članova Ustavno-pravne komisije iz HDZ-a i SNSD-a. 

- Želim da ukažem na nedosljednost Poslovnika o radu doma, na to da su komisije starije od Zastupničkog doma i sada bez obzira kako dom bude glasao o negativnom mišljenju komisije, bez obzira na to da li bili za ili protiv, zakon više nije u proceduri, on pada. A smatram da nije bilo osnova za negativno mišljenje - rekao je Šerif Špago, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA koji je i predložio zakon o moru. 

Sličnog stava je bio Saša Magazinović, predsjedavajući Kluba zastupnika SDP-a, koji je predložio izmjene Krivičnog zakona. 

- Ubuduće na ovim tačkama ne treba ni otvarati diskusiju. Komisija je dala jedno, pa drugo negativno mišljenje, zakon je pao - rekao je Magazinović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.