open-navfaktor-logo
search
Rok do utorka
Nisu došli na sastanak: Četvorka ignoriše parlamentarnu većinu u Kantonu Sarajevo
Ukoliko opozicione stranke ne pristanu na dogovor koji bi u konačnici omogućio finansiranje institucija KS u narednom periodu, Viteškić će, u svakom slučaju sazvati sjednicu za 29. januar na kojoj će se to pitanje riješiti
17.01.2020. u 14:43
get url
text

Na današnji sastanak kojeg su sazvali predstavnici nove vladajuće većine u Kantonu Sarajevo, SDA, SBB, DF i BOSS nisu došli predstavnici Naše stranke, SDP-a, Naroda i pravde i NBL-a. Na dnevnom redu se trebao naći sporazum o utvrđivanju prelaznog rješenja za rukovodstvo Skupštine KS, kako bi se deblokirao proces i spriječio haos. 

-Parlamentarna većina predlaže manjini da odblokiramo procese- poručio je Mirza Čelik, šef Kluba SDA u Skupštini KS i predsjedavajući kojeg je izabrala nova skupštinska većina.

Stranke novoformirane većine predložile su da dopredsjedavajuća i najstarija zastupnica Smiljana Viteškić predsjedava Skupštinom KS na 18. i 19. sjednici, kada  bi se  trebalo izabrati novo rukovodstvo Skupštine. Ukoliko opozicione stranke ne pristanu na dogovor koji bi u konačnici omogućio finansiranje institucija KS u narednom periodu, Viteškić će, u svakom slučaju sazvati sjednicu za 29. januar na kojoj će se to pitanje riješiti.

-Nekoliko zastupnika je potvrdilo da nisu u zgradi Kantona. Trebalo bi provjeriti ko je tu i koliko su oni ozbiljni da pregovaraju. Mi smo delegirani u ime naroda i želimo pregovarati. Napravili smo novi sporazum i ostavili dio gdje će se šefovi klubova potpisati. Ovima što su rekli da je kratak rok ostavljamo prostor do utorka da bismo deblokirali procese - rekao je Čelik.

Pred zastupnicima je ključno pitanje-usvajanje privremenog finansiranja.

-Ovdje je pitanje samo ko će predsjedavati. Evo, svima je prihvatljiva alternativa, Smiljana Viteškić, najstarija zastupnica u Skupštini- rekao je Čelik.

Čelik je dodao da niko ne kaže da je Viteškić predsjedavajuća, već da bi trebala voditi sjednice do izbora novog rukovodstva Skupštine, a da se to treba utvrditi Sporazumom koji je predložen. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.