open-navfaktor-logo
search
Stranačko zapošljavanje
NiP-ov vijećnik tvrdi da nije nezakonito angažovan za plaću od 1.700 KM mjesečno, evo šta kažu dokumenti
To je pokušaj prikrivanja milionske štete u KJP Poljoprivredno dobro Butmir. Ovom je tezom vijećnik Naroda i pravde (NiP) u Općinskom vijeću Ilidža Tarik Stambolić objasnio informaciju da ga je protivno zakonu direktor tog preduzeća, koji je imenovan na prijedlog NiP-a, angažirao u svojstvu "analitičara za pravne poslove".
21.06.2020. u 20:26
get url
text
Tarik Stambolić
Tarik Stambolić

Stambolić je, podsjetit ćemo, angažiran najprije na period od tri mjeseca, a zatim mu je angažman produžen na još šest mjeseci, što je, tvrdi dio menadžmenta PD Butmir, protivno Zakonu o radu FBiH.

VEZANI TEKST - NiP-ov vijećnik protivno zakonu angažiran u PD Butmir, mjesečna naknada 1.700 KM

Nakon što je Faktor objavio tekst potkrijepljen dokumentima, Stambolić je dostavio demantij, u kojem tvrdi da mu se "pakuje", a svoju tvrdnju je potkrijepio navođenjem drugih osoba koje su, navodno, učestvovale u nezakonitostima u tom preduzeću.

- Želim naglasiti da koncept NiP-a nije zapošljavanje već da sam samo ovdje u firmi PD Butmir odradio ugovor o djelu gdje je razotkriven kriminal u kojem je nanesena višemilionska šteta PD Butmir – tvrdio je Stambolić u demantiju.

S obzirom na određene nedorečenosti u demantiju, Stamboliću smo dostavili nekoliko dodatnih pitanja, kako bi se u potpunosti rasvijetlile nedoumice u vezi s njegovim angažmanom.

Zanimalo nas je, prije svega, na koji način je stekao iskustvo koje ga je preporučilo da baš njega NiP-ov direktor odabere za posao, te u kojim je firmama ranije bio angažiran na poslovima analiziranja sudskih sporova. Odgovor nismo dobili iako je dostavljen u istom trenutku u kojem je dostavljen sadržajan demantij.

Izostao je odgovor i na pitanje u kojoj je visokoškolskoj ustanovi stekao znanje. Stambolić nije ponudio odgovor, ali jeste Googleov pretraživač, koji vodi do objave Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku, prema kojoj je NiP-ov vijećnik magistrirao u toj obrazovnoj ustanovi u julu 2018. godine.

VEZANI TEKST - Stambolić: NiP-ov koncept nije zapošljavanje, odradio sam ugovor o djelu gdje je razotkriven kriminal

Googleov pretraživač uspijeva pronaći sve o političkom angažmanu vijećnika NiP-a, o ugostiteljskim objektima u kojima nastupa sa mikrofonom, pa čak i priznanja o seksualnim aktivnostima na javnim mjestima, ali ne uspijeva pronaći ni tragove o ranijim angažmanima na analiziranju pravnih poslova.

Propustio je Stambolić odgovoriti nam na upit kojim nadležnim institucijama je prijavio navodne kriminalne radnje koje je, naoružan znanjem iz Travnika, razotkrio u PD Butmir.

Nešto rječitiji je Stambolić bio u razgovoru za portal Klix, koji ga je kontaktirao nakon informacije objavljene na Faktoru. U tom je razgovoru tvrdio da nije tačno da mu PD Butmir plaća 1.700 KM mjesečno za usluge "analiziranja sudskih sporova".

- Nije istinit iznos koji je spomenut. To je sve otprilike desetak hiljada KM od početka angažmana do danas. Nešto manje od deset hiljada KM – tvrdio je Stambolić.

Ugovori o djelu koje je NiP-ov direktor PD Butmir sklapao sa NiP-ovim vijećnikom ipak ukazuju da iznos od 1.700 KM jeste tačan, te da Stambolić ne govori istinu, što iznenađuje s obzirom na to da njegov stranački šef Elmedin Konaković nerijetko o sebi i svojim stranačkim kadrovima govori kao "hrabrim, časnim i poštenim osobama".

{$galerijaFotografija}

Tvrdio je Stambolić i da nije tačno da je bivši kantonalni ministar privrede Haris Bašić, njegov stranački kolega iz NiP-a, potpisao saglasnost za njegov angažman 29. januara, isti dan kada je smijenjena Vlada Kantona Sarajevo.

- To je laž. Moj angažman traje još od prošle godine. Sve ovo vrijeme to im nije smetalo. Sada su se sjetili kada mi ugovor istječe – izjavio je Stambolić.

Tvrdnju vijećnika NiP-a demantira saglasnost za prijem radnika, koju je NiP-ov ministar Bašić potpisao 29. januara. Zanimljivo je da je saglasnost potpisana istog dana kada je NiP-ov direktor PD Butmir dostavio zahtjev za angažiranje.

Zanimljivo je i da se retorika zvaničnika NiP-a svodi uglavnom na borbu protiv zloupotreba položaja, stranačkog zapošljavanja i ostalih sličnih aktivnosti koje fakturišu političkoj konkurenciji, dok se istovremeno o vlastitim primjerima nerado izjašnjavaju.

Tarik Stambolic ugovor 01.jpg
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.