open-navfaktor-logo
search
O Neumu nakon pregovora
Nikšić iz političke samoizolacije: Nisu došli iz RS-a, pa sam uvjeren u ispravnost SDP-ove odluke
Socijeldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP) i njeni članovi proteklih dana dok su trajali pregovorili o izbornom zakonodavstvu u Neumu optuživali su delegaciju probosanskih stranaka na čelu sa Strankom demokratske akcije (SDA) za izdaju, cijepanje države, udovoljavanje HDZ-u... Međutim, danas nakon okončanja dijela pregovora u Neumu i najave da će se oni nastaviti, a uz naznake da je HDZ bio primoran početi s popuštanjem u svojim maksimalističkim zahtjevima, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je ponovo objašnjavao zašto se ta stranka odlučila za političku samoizolaciju u ovom slučaju. 
30.01.2022. u 17:58
get url
text

Pojedini članovi SDP-a poput Saše Magazinovića koji je član i Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH, a koji je među onima što su najviše insistirali na priči o integritetu izbornog procesa - fer i poštenim izborima, nisu se pojavili u Neumu iako su bili pozvani. Dakle, uprkos višemjesečnoj priči o tobožnjoj želji za fer izborima, nisu bili spremni čak ni da razgovaraju o tim tehničkim pitanjima. 

O ozbiljnosti Magzinovića dovoljno govori činjenica da je poslao odgovor kako ne želi učestvovati, a potom na društvenim mrežama dijelo fotografije snimljene na nekoj od egzotičnih destinacija uz napis - Neum.

Da li je u to vrijeme bio van države ili ne, nije poznato, ali mu je objavljenja fotografija na saopćenju članova Međunarodnog parlamenta za toleranciju i mir, od 26. januara, koji osuđuje "terorističke napade Huti milicija na civilne objekte UAE". U saopćenju se, između ostalog, navodi da je ta osuda došla "na njihovom osmom sastanku u sjedištu Parlamenta Republike Komori".

Kako stvari stoje po pitanju SDP-a, ali i Naše stranke, čiji su članovi plasirali priču o "izdaji države u Neumu", objašnjavao je danas Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a.

SDP-ov predsjednik je pak po ko zna koji put pravdao svoj i izostanak stranačkih kolega sa pregovora. 

VEZANI TEKST - Radončić: Nismo se bavili izdajom, kako sam čuo, probosanske stranke su bile jedinstvene

Njegovo obrazloženje političke samoizolacije prenosimo u cijelosti.

- Kao što nikada ne bih dozvolio da neko bude supervizor razgovorima na kojima smo mi učestvovali, isto tako ni ja nisam i ne želim biti supervizor onim strankama koje su u Neumu razgovarale o Ustavnim reformama i izmjenama Izbornog zakona. Već sam govorio kako svako od nas bira svoj politički put i da svako treba da nosi teret svojih odluka. Prirodno je da ne pravimo svi iste izbore, te da nemamo ni iste prioritete.


Međutim, sasvim je jasno da na kraju svako mora donijeti svoj sud i mišljenje o onome što je prošlo, kao i onome što nas čeka. Iako prema informacijama koje imam nije došlo do nekog približavanja stavova, drago mi je da su učesnici razgovora optimistični i da planiraju nastaviti razgovore. Za početak bi im predlažio da odmah u Parlamentu usvojimo navodno usaglašene izmjene zakona koje će osigurati zaštitu integriteta izbornog procesa, te na taj način pokažemo ozbiljnost i spremnost za dogovaranje kako učesnika pregovora u Neumu, tako i onih koji nisu učestvovali.

Nažalost, moram primjetiti kako u Neum nije bila pozvana nijedna stranka sa sjedištem iz Republike Srpske. To me dodatno uvjerilo u ispravnost odluke da ne učestvujemo u pregovorima. Naime, očito je kako su međunarodni medijatori u Neumu pokušali nametnuti pitanje rješavanja odnosa Bošnjaka i Hrvata u Federaciji, odnosno otvorili Bošnjačko - Hrvatske pregovore o državi. Za nas je to potpuno neprihvatljiv pristup.

Mi smo se sami odredili da ne želimo učestvovati, ali se nameće pitanje ko je zastupao stavove pozicije i opozicije iz Republike Srpske. Iskreno se nadam kako tu ulogu nije imao niko od međunarodnih medijatora. Nažalost pokazalo se još jednom kako su prihvaćeni Dodikovi ultimatumi da se ne smije dirati ništa što se tiče Republike Srpske, a da je rješenje za Federaciju ono što se dogovore “Bošnjaci i Hrvati”. Takav pristup još se jednom pokazalo, usprkos optimističnim izjavama, nije i ne može donijeti rezultata. Rješenje leži u odlučnom zagovaranju i provođenju principa koji vladaju u svim demokratskim zemljama. Ništa više, ali i ništa manje ne zaslužuju ni građani u Bosni i Hercegovini naveo je Nikšić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.