open-navfaktor-logo
search
Stare navike
Ni korona ih nije spriječila, ima se, može se: Elektroprivreda RS baca novac na reklamiranje
Iako je vanrednim mjerama i smjernicama Elektroprivrede Republike Srpske od početka apila zabranjeno trošenje novca na reklamiranje, zavisna preduzeća u sklopu sistema ne odustaju od starih navika.  
01.05.2020. u 21:34
get url
text

U upravi ERS-a njihovo ponašanje pravdaju činjenicom da su postupci pokrenuti prije nego što su mjere i zabrane stupile na snagu, pa bi kako ocjenjuju, odustajanje od njih otvorilo prostor za tužbe i naknadu štete od strane izabranih ponuđača. 

Tako će na primjer Hidroelektrane na Trebišnjici lokalnoj Herceg radio televiziji dati 35.000 maraka za reklamiranje i propagandu od aprila ove do istog mjeseca naredne godine. Preporuke i mjere ERS-a formalno neće prekršiti jer su tender raspisali 9. marta.

Slično se ponašaju i u Hidroelektranama na Vrbasu. U jeku pandemije virusa korona odlučili su da se reklamiraju na utakmicama Fudbalskog kluba Rudar Prijedor, a 10.000 maraka će u tu svrhu biti uplaćeno preduzeću Prima prom iz Banja Luke, koje u tom poslu ima ekskluzivna prava.

Ugovor je zaključen 1. aprila, a prema tvrdnjama iz ERS-a u momentu donošenja mjera i bilo je kasno da se odustaje.

- Pomenuta Zavisna preduzeća bila su u zakonskoj obavezi da zaključe navedene ugovore jer se radi o procedurama koje su započete prije izbijanja vanrednog stanja i stupanja na snagu vanrednih  Mjera i smjernica. Preduzeća nisu mogla samoinicijativno odustati, odnosno poništiti ranije provedene postupke, jer bi u tom slučaju oštećena strana imala pravo tužbe i finansijsku nadoknadu štete - kažu za CAPITAL u upravi ERS-a.

Dodaju kako je ugovorima definisano da će se naplata vršiti po realizaciji ugovorenih obaveza, te da je pitanje u kojoj mjeri će oni biti realizovani s obzirom  da su sva sportska dešavanja odgođenja do daljnjeg.

- Kada je u pitanju sprovođenje preporučenih Mjera, nemamo informaciju da ih bilo koje zavisno preduzeće iz sistema MH ERS krši, a krajem sedmice očekujemo detaljne izvještaje o primjeni istih - poručili su iz uprave.

Slično su nam rekli i u Udruženju građana Tender koje se zalaže za transparentno i efikasno provođenje javnih nabavki.

- Od nabavke možete odustati sve dok ne počnu pristizati ponude. Do tada se može mjenjati i dopunjavati dokumentacija, a nakon toga ugovorni organ može snositi posljedice ako to uradi - kazao nam je Igor Vukajlović iz ovog udruženja.

Inače, interesantno je da je i ERS samo nekoliko dana prije nego što će na snagu stupiti preporuke i zabrane donio više rješenja i odluka kojima je za reklamiranje podijelio preko 30.000 maraka.

ERS će za isticanje svog obilježja novac dati plivačkom klubu Leotar i to 6.000 maraka, isto toliko Klubu malog fudbala Leotar, zatim 5.000 maraka košarkaškom klubu Leotar, a planinarskom društvu Soko Ljubinje 4.000 maraka.

Takođe, ERS je sa 6.000 maraka odlučio da se reklamira na simpoziju Agrores koji bi trebao da se održi u maju, a isto toliko je odvojio i za Fond solidarnosti Trebinje, koji će njihova obilježja isticati prilikom svojih ekonomsko-razvojnih projekata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.