open-navfaktor-logo
search
Federalni parlament
Nerad, nerad, pa kolektivni godišnji u augustu, a prije toga regres da se nađe
Zastupnički i Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u proteklih šest mjeseci imali su tek pokoju sjednicu bez donošenja zakona važnih za građane, ali zato za svoj nerad zastupnici i delegati uredno dobijaju novac, visoke plaće, paušale, razne naknade.
28.06.2023. u 21:50
get url
text

Zastupnički dom posljednju sjednicu je imao 28. aprila koju je predsjedavajuća Mirjana Marinković Lepić (NS) zakazala zbog imenovanja nove Vlade FBiH. Dom naroda FBiH nakon 30. marta zasjedao je tek 26. juna.

VEZANI TEKST - Šta je s rukovodstvom Parlamenta FBiH, sjednica nema od marta: Velika primanja za nerad

U Zastupničkom domu FBiH sjedi 98 zastupnika, a po odluci visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidt u Domu naroda FBiH je 80 delegata, prije Schmidtove odluke ih je bilo 58.

Možda ovi domovi održe još po jednu sjednicu u julu, a onda će uslijediti u augustu kolektivni godišnji odmor. I to nije sve, dosadašnja praksa je bila da prije godišnjeg dobiju i regres, koji je do sada iznosio blizu 540 KM.

- Znalo se događati da dobiju regres na kraju godine, ali praksa u posljednje tri-četiri godine je da im se regres isplati prije odlaska na godišnji odmor - kazao nam je Izmir Hadžiavdić, sekretar Doma naroda FBiH.

Tako je u prošloj godini na ime regresa delegatima isplaćeno 249.570 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.