open-navfaktor-logo
search
Dobio poziv
Nenad Nešić u MUP-u RS-a na saslušanju: Dodikova odmazda ili redovne istrage?
Nakon što je DNS izašao iz koalicije u Republici Srpskoj, Milorad Dodik najavio je da će se neke sigurnosne službe baviti Nenadom Nešićem. To se i desilo - Nenad Nešić danas je u pratnji advokata bio u MUP-u RS-a, gdje je trebao biti saslušan.
21.10.2020. u 14:56
get url
text

Za N1 kaže da izjavu nije dao, da se saslušanje nije desilo, ali da će je dati nadležnom Tužilaštvu.

- Potpuno vjerujem institucijama - kratko je rekao u telefonskom razgovoru.

U DNS-u vjeruju da će zbog političke odluke da napusti koaliciju sa SNSD-om, Milorad Dodik pokušati da se preko istraga i policije obračuna sa "neposlušnim" Nešićem.

U MUP-u su Nenada Nešića trebali saslušati zbog dva krivična djela - zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja, te iznuda. Dva okružna tužilaštva potvrdila su da predmeti protiv Nešića postoje, jedan je star nekoliko mjeseci, drugi čak dvije godine. Izvještaje o krivičnom djelu je u oba slučaja dostavio MUP RS-a.

- Okružno javno tužilaštvo Banja Luka dana 25.2.2020. godine donijelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv Nenada Nešića, zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja iz člana 315. stav 4. u vezi sa stavom 1. i 2. KZRS. S obzirom na to da se predmet nalazi u fazi istrage, više informacija ne možemo saopćiti - rekli su za N1 iz OJT Banja Luka.

- Na osnovu Vašeg zahtjeva od 19.10.2020. godine upućenog Okružnom javnom tužilastvu u Istočnom Sarajevu, obavještavamo Vas da je protiv Nenada Nešića, v. d. direktora JP Putevi RS-a Banja Luka podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu dana 12.10.2018. godine od strane Policijske uprave Istočno Sarajevo. U navedenom izvještaju, imenovani se sumnjiči da je počinio krivično djelo prinuda iz člana 14 I stav 1. Krivičnog zakonika Republike Srpske. Trenutno se preduzimaju sve potrebne mjere i radnje koje su propisane Zakonom o krivičnom postupku Republike Srpske, a u cilju dokazivanja navedenog krivičnog djela. Nakon prikupljana svih relevantnih dokaza i činjenica u vezi sa ovim predmetom, postupajući tužilac će donijeti tužilačku odluku.

U Tužilaštvima u RS-u postoji više krivičnih prijava protiv funkcionera DNS-a na određenim funkcijama. Kako je potvrđeno u OJT Banja Luka, vodi se istraga u predmetu protiv prijavljene Daliborke Kerezović, direktorice ŠGG Oštrelj. Predmet se nalazi u radu i u fazi je provjera, sve zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja iz člana 315. KZRS.

Kerezović je jedna od DNS-ovaca koja je , kako penose mediji, odlučila da ostane uz raniju odluku DNS-a i podrži SNSD-ove kandidate na lokalnom nivou, te je tako za sada izbjegla smjenu sa direktorske funkcije.

DNS-ovim lokalnim odborima danas u 15 sati istječe rok za opredjeljenje o podršci na lokalnim izborima, a konačnu odluku donijet će Predsjedništvo stranke u narednih par dana.

Nenad Nešić odbio danas dati izjavu policiji RS

Kako je za Faktor potvrdio njegov advokat Branislav Cvijanović, on je zajedno sa svojim klijentom došao u službene policijske prostorije, ali nije precizirao na koje okolnosti je Nešić trebalo da bude saslušan.

Cvijanović je bio kategoričan da Nešić nije dao izjavu, a da će je dati kada i ako bude pozvan u Okružno javno tužilaštvo.

Iz MUP RS nisu saopćili zbog čega su pozvali Nešića na saslušanje, niti su željeli komentarisati išta u vezi sa ovim slučajem.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je nakon izlaska DNS-a iz koalicije, nagovijestio da će se policija baviti određenim nezakonitim radnjama iza kojih navodno stoji Nešić.

- Bilo je previše zloupotreba, izgubljeni su milioni maraka, jer Nešić nije dao posao jednoj firmi i zbog monopola koji su inače imali u Istočnom Sarajevu - rekao je  Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.