open-navfaktor-logo
search
Teška situacija u USK
Neizvjesna noć: Migranti iz Lipe krenuli prema Bihaću, građani blokirali ulaz u Biru
Građani Bihaća i večeras su se okupili pred nedavno zatvorenim prihvatnim centrom Bira, gdje već više od 70 dana protestuju protiv povratka ilegalnih migranata i izbjeglica u ovaj migracioni centar u samom centru grada.
23.12.2020. u 18:40
get url
text

VEZANI TEKST - Veliki požar u kampu Lipa: Zapaljeni šatori, samo četiri policajca čuvaju 1.200 migranata

Večeras su posebno zabrinuti, jer očekuju da migranti iz kampa Lipa koji je danas zapaljen krenu prema Bihaću. Iz IOM-a su za danas najavili zatvaranje ovog migrantskog kampa što znači da će više od 1.200 migranata ostati na ulici jer bh. vlasti još nisu pronašli adekvatno rješenje.

Migrante spremno dočekuje i policija.

- Usvari policija ne zna u ovom trenutku gdje su krenuli. Pretpostavljamo da će neke grupe krenuti i prema Bihaću. Od kampa Lipa do Bihaća ima oko 25 kilometara. To je prostor sa šumarcima, neobilježenim puteljcima. Prolazit će i kroz neka sela na tom putu i imaju mnogo načina da dođu do Bihaća ili u bilo kojem drugom pravcu i ne može se to sve ni pokriti – kaže za Faktor Ale Šiljdedić, glasnogovornik MUP-a Unsko-sanskog kantona.

On smatra da migranti ne mogu brzo doći do Bihaća, jedino ako imaju neka prijevozna sredstva i pretpostavlja da mogu samo pješice.

- Sigurno je da će neki od njih doći do Bihaća, ali za to će im trebati vremena. Njih niko ne može zadržati ako odluče da krenu prema Bihaću. Niko ih ni do sada nije mogao zadržati na jednom dijelu u BiH, pa ne možemo ni mi u ovoj situaciji – kaže Šiljdedić.

Policija zna da je najviše migranate i dalje na prostoru kampa Lipa, odnosno na livadi.

VEZANI TEKST - Cikotić: Gdje smjestiti 1.200 migranata iz zapaljene Lipe, to je pitanje za premijera USK i gradonačelnika Bihaća

- Na ovom mjestu samo nema političara, a policija radi svoj posao i sa onim kapacitetima koje ima. Sada je to sigurnosni problem jer migranti su ostali bez smještaja i hrane, a to im je trebala osigurati politika. Sada će migranti sami tražiti smještaj i hranu. Provalit će u nečiju kuću i krast će da bi preživjeli. Bore se da prežive. To se događalo i prošlih godina kada nije bilo dovoljno smještajnih kapaciteta za migrante. Mislim da će biti veoma složena situacija ovih dana sa migrantima – zaključuje Šiljdedić.

Poslije današnjih nemilih događaja u prihvatnom kampu na lokalitetu Lipa, značajno je pojačana policijska kontrola na ulazu u grad Bihać. Angažovana je i Jedinica za specijalističku podršku Ministarstva unutrašnjih poslova USK.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić i kantonalni premijer Mustafa Ružnić ponovili su danas jasan stav protivljenja povratku ilegalnih migranata u Biru, ali i izrazili spremnost na saradnju i zajedničko djelovanje s nadležnim državnim institucijama, te pružanje svakog vida pomoći ljudima koji su ostali bez privremenog smještaja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.