open-navfaktor-logo
search
Predmet "Urban"
Nedžad Bubica i ostali pravosnažno oslobođeni; Kreho: Idu tužbe za povredu ugleda i časti
Vrhovni sud Federacije BiH potvrdio je prvostepenu presudu Kantonalnog suda u Sarajevu iz decembra 2021. godine, a kojom su Nedžad Bubica, Fahrudin Oručević, Narcis Behlilović, Irfan Turković, Kenan Softić, Enes Begović i Lamija Maglić-Stajić oslobođeni od optužbe.
05.07.2023. u 16:26
get url
text

Ovu informaciju Faktoru je potvrdio branilac Narcisa Behlilovića, advokat Senad Kreho.

Presudu je tročlano Sudsko vijeće izreklo nakon što je žalba kantonalnog tužioca odbijena u cijelosti kao neosnovana.

Optužnicu u ovom predmetu zastupao je tužilac Sead Kreštalica. 

Presuda Vrhovnog suda

Fahrudin Oručević, nekadašnji ministar obrazovanja Kantona Sarajevo, bivši dekan ETF-a Narcis Behlilović, prodekan tog fakulteta Irfan Turković, vještak Kenan Softić, vlasnik kompanije LAKE Nedžad Bubica, te Enes Begović i Lamija Maglić-Stajić, službenici Općine Novo Sarajevo, teretili su se da su organizovanim činjenjem krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, sklapanja štetnog ugovora, zloupotrebe procjene, poticaja na izvršenje krivičnog djela i porezne utaje oštetili budžet Kantona Sarajevo za najmanje tri miliona maraka.

Svi oni bili su uhapšeni u akciji "Urban" koju je u novembru 2016. godine provela Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

Njihovo tadašnje hapšenje je povezano sa pet dunuma zemljišta na atraktivnoj lokaciji na Marijin Dvoru u Sarajevu, čiji je vlasnik Elektrotehnički fakultet.

VEZANI TEKST - Pet godina nakon akcije "Urban": Nedžad Bubica i ostali oslobođeni optužbi

- Optužnicom Tužilaštva KS terete se da su u periodu od 2011. do 2014. godine, u namjeri da firmi "LAKE" čiji je vlasnik Nedžad Bubica, pribave imovinsku korist, zaključili ugovor o sanaciji zgrade Elektrotehničkog fakulteta koja je bila predviđena za rušenje, bez postupka javne nabavke. Bez naknade, firmu "LAKE" radovi su koštali oko tri miliona maraka.

Istovremeno, zauzvrat je Nedžadu Bubici obećano zemljište površine od oko 5.000 metara kvadratnih u vrijednosti od 7,4 miliona KM. Zajedničkim djelovanjem i počinjenjem ovih krivičnih djela oštetili su budžet Kantona Sarajevo za oko 4 miliona maraka - saopćeno je tada iz Tužilaštva KS.

Nakon provedenog dokaznog postupka pred sarajevskim Kantonalnim sudom, koji je trajao pet godina, svi optuženi su u decembru 2021. godine oslobođeni optužbi, a sad je odlukom Vrhovnog suda FBiH ta presuda postala i pravosnažna.

Advokat Kreho najavio je da će njegov branjenik, kao vjerovatno i ostali optuženi, nakon što je presuda postala pravosnažna podnijeti tužbu sa odštetnim zahtijevom, a zbog narušenog ugleda optuženih, kao i vremena provedenog u pritvoru. 

- Radi se o uglednim građanima, koji "imaju škole kao dva suda zajedno" i niko da upita tužioce gdje su promašili, ni glavna tužiteljica Sabina Sarajlić, ni predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija. Normalno bi bilo da takvi tužioci budu prebačeni u neko manje tužilaštvo na 10 godina da dokazuju da znaju raditi, ali ovdje se niko ne brine za to. Opet će njihove greške iz svog džepa platiti svi građani Federacije BiH - kazao je, između ostalog, Kreho. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.