open-navfaktor-logo
search
Umiješao se i Pavlović
Nastavak protjerivanja iz Srebrenice: Oko stotinu Srba bespravno koristi zemljište, smeta jedini Bošnjak na jezeru Perućac
Radomir Pavlović, direktor Nacionalnog parka Drina, uputio je 30. jula dopis Odjeljenju za urbanizam i stambeno-komunalne djelatnosti Općine Srebrenica te Inspektoratu u Banjoj Luci, kojim traži da donesu rješenje o zabrani gradnje na lokaciji Oštrika. 
Merima Čustović
03.08.2020. u 20:06
get url
text

VEZANI TEKST - Srebreničanina tjeraju sa jezera Perućac, pop poručio: "Džabe zovete policiju, ovo je Republika Srpska"

- Molim vas da izdate rješenje o zabrani gradnje na lokaciji Oštrika, kako bi se izbjegli međunacionalni sukobi i predmeti riješili u skladu sa zakonom. Dopis ćemo proslijediti nadležnom ministarstvu i inspektoratu, kako bi po zapisnicima Nacionalnog parka preuzeli određene zakonske mjere o nelegalnim gradnjama na lokaciji Oštrika, jezero Perućac. Molim nadležno odjeljenje Općine Srebrenica da izvijesti gospodina (Bojan) Rankića i (Munib) Osmanovića o potrebnoj dokumentaciji za izdavanje lokacijskih uvjeta za izgradnju - navodi Pavlović u svom dopisu. 

Pavlović je ovaj dopis uputio isti dan kada je u društvu načelnika Srebrenice Mladena Grujičića, lokalnog igumana Luke i direktora Fabrike kontejnera Potočari Bojana Rankića došao na jezero Perućac gdje je prisustvovao scenama i raspravama koje je Rankić imao sa Munibom Osmanovićem. Osmanovića tjeraju sa placa koji sa porodicom koristi već pet godina.  

Osmanović, prvi povratnik u Srebrenicu, kojem su u genocidu zvjerski ubili dvoje maloljetne djece, jedini je Bošnjak koji koristi plac na lokalitetu jezera Perućac, gdje je zemljište državno. Niko od stotinjak Srba, koji također koriste kao i Osmanović placeve, nema apsolutno nikave dokumentacije o zemljištu, odnosno građevinske ili urbanističke saglasnosti. 

Radomir Pavlović 

Stoga je Pavlovićev dopis krajnje licemjeran, i jedini mu je cilj otjerati jedinog Bošnjaka sa jezera Perućac. Zloupotrebljava i to što je Turistička zajednica Srebrenice na čijem je čelu SNSD-ovac, po političkim direktivama donijela odluku kojom plac dodjeljuje Rankiću, državljaninu Srbije. Tako će direktor Fabrike kontejnera dostaviti tu odluku, čime će navodno dokazati kako on, a ne Osmanović ima pravo korištenja državnog zemljišta. 

Kompletna granica sa jezerom Perućac, odnosno zemljište sa bh. strane je u privatnom vlasništvu Bošnjaka, a jedan dio uz samo jezero je državno vlasništvo. 

Podsjećanja radi, osnivanje Nacionalnog parka Drina na čijem je čelu Pavlović uznemirilo je prije tri godine Bošnjake jer je 95 posto njihove privatne imovine ušlo u sastav ovog parka. Nacionalni park Drina je novo protjerivanje Bošnjaka povratnika specijalnim metodama, a za cilj u konačnici ima objedinjavanje s Nacionalnim parkom Tara, odnosno uvođenje Srbije pod krinkom "jedinstveni ekološki prostor" na lijevu obalu Drine. 

Pet dana je prošlo otkako je Faktor poslao upit načelniku Grujičiću u vezi s ovim slučajem, ali se on i dalje ne oglašava. 

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.