open-navfaktor-logo
search
Razmotrili političku situaciju
Naša stranka saopćila da podržava napore u formiranju nove većine u TK
Na posljednjoj sjednici Kantonalnog odbora Naše stranke razmatrana je aktuelna politička situacija u Tuzlanskom kantonu, saopćeno je iz Naše stranke.
26.06.2023. u 12:43
get url
text

- Posebno je istaknuta štetnost odluke SDA-DF većine u Skupštini da se UKC Tuzla degradira na nivo kantonalne bolnice. Ukidajući status UKC Tuzla, pacijentima se ukidaju tercijarne zdravstvene usluge, pa bi pacijenti u budućnosti za ostvarivanje istih morali čekati i putovati u Sarajevo, Mostar ili Banja Luku. Naši vrhunski doktori na UKC Tuzla godinama ulažu napore za razvoj transplantacijske medicine i sada bi se sve to pogazilo i bacilo jednom sramotnom političkom odlukom.

I pored brojnih reakcija i argumenata koje je potvrdila stručna javnost, Vlada TK i rukovodstvo UKC i dalje insistiraju na ovoj pogubnoj odluci, a sve u cilju političke kontrole ove najznačajnije ustanove u Tuzlanskom kantonu - naveli su.

Dodaju da "teško ranjavanje nastavnika u školi Lukavac Grad, smušenost i nepreuzimanje odgovornosti od strane Ministarstva obrazovanja i MUP-a TK, govori o totalnoj disfunkcionalnosti institucija koje kontroliše aktuelna vlast".

- Posljedice politizacije i postavljanje podobnih, nestručnih i nesposobnih svakim danom su sve teže, do nivoa koji sada već ugrožava živote ljudi i djece. Uzimajući u obzir navedeno i ukupnu situaciju u Tuzlanskom kantonu, te da je jedan broj zastupnika većine također prepoznao pogubnost SDA-DF politike, Kantonalni odbor Naše stranke donio je zaključak da se podrže napori u sada već skoro izvjesnom formiranju nove većine u Skupštini TK i rušenju aktuelne Vlade TK s ciljem depolitizacije i ozdravljenja prije svega oblasti zdravstva, obrazovanja i sigurnosti - navedeno je u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.