open-navfaktor-logo
search
Nije potpisan ugovor
Naplate RTV takse nema tamo gdje Elektroprivreda HZHB isporučuje struju, samo dio Federacije plaća
Prema Zakonu o Javnom radio-televizijskom sistemu Bosne i Hercegovine svako domaćinstvo i pravno lice na teritoriji Bosne i Hercegovine koji posjeduju radio ili televizijski prijemnik dužni su plaćati mjesečnu taksu za posjedovanje tog prijemnika pod uvjetima određenim zakonom.
29.02.2024. u 14:11
get url
text

VEZANI TEKST - Elektoprivreda BiH nastavlja naplatu RTV takse, a BHRT i FTV će pregovarati o raspodjeli

Od obaveza plaćanja RTV takse oslobađaju se vlasnici prijemnika koji su trajno izgubili vid ili sluh i žive sami u domaćinstvu ili sa starateljem.

Kako to izgleda na terenu ilustruje i najnovije potpisivanje ugovora o naplati RTV takse predstavnika menadžmenta Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT) i Radiotelevizije Federacije BiH (RTV FBiH) sa predstavnicima Elektroprivrede.

Ni ovaj put menadžmenti ove dvije televizije nisu potpisali ugovor o naplati RTV takse sa predstavnicima Elektroprivrede HZHB koja je u vlasništvu Vlade Federacije a ni sa Elektroprivredom RS-a.

VEZANI TEKST - Mašić: Hoće li se uz račun za struju Elektroprivrede HZHB naplaćivati taksa za privatnu TV?

Postavlja se pitanje kako će se naplaćivati RTV taksa koja sada iznosi 7,5 KM u Bosni i Hercegovini tamo gdje nema poslovnica Elektroprivrede BiH, odnosno tamo gdje Elektroprivreda BiH ne prodaje struju domaćinstvima.

Na ovo pitanje nam nije odgovorio Belmin Karamehmedović generalni direktor BHRT-a.

Kao da ih se to ne tiče

- Pa neće nikako! To će biti kako je bilo i svih proteklih godina. Oni koji se snabdijevaju strujom putem EPBiH će na računima dobijati 7,5 KM za RTV taksu i oni će to u 90 posto slučajeva plaćati.

Oni koji se ne snabdijevaju, kojima struju doprema EPHZHB i EPRS to nemaju na njihovim računima, kao da ih se to ne tiče i neće plaćati kao i do sada. To je krajnje nepravedno i ta situacija se mora riješiti - komentira za Faktor federalni zastupnik Sanel Kajan (DF) koji je bio uposlenik i BHRT-a i FTV-a.

Naglašava kako će ovo zastupničko pitanje postaviti u Parlamentu Federacije BiH.

- Ja ću kao zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH pitati zašto se potpisuje ugovor samo sa Elektroprivredom Bosne i Hercegovine i pri tome potpuno zanemarujući i ovog puta Elektroprivreda HZHB iako je i ona u vlasništvu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Dakle, to je riječ kada se radi o entitetskom javnom RTV servisu. Međutim, kada je riječ o BHRT-u opet se potpisao ugovor samo sa Elektroprivredom BiH pritom zanemarujući Elektroprivredu RS-a.

Prema ovome što možemo vidjeti u javnosti da je potpisan ugovor samo sa Elektroprivredom BiH, iz toga se jasno može iščitati da će javne RTV emitere BHRT i RTV Federacije BiH ponovo finansirati isključivo oni koji se snabdijevaju strujom pute EPBiH. To je diskriminatorno, nepravedno - govori Kajan.

Naglašava da javni emiteri svakako da trebaju postojati.

Većina Hrvata FTV ne smatra svojom televizijom 

- Kao neko ko je radio u oba bh. emitera i na BHRT i na RTV FBiH svakako podržavam njihov opstanak. Njihovo finansiranje mora biti redovno, transparentno, pravedno, što u ovom slučaju nije - kazao je Kajan.

VEZANI TEKST - Burna rasprava o Federalnoj televiziji: Ko pozdravlja neplaćanje RTV takse, poredi RTRS i FTV?

Opće je poznato da političari koji dolaze iz HDZ-a odobravaju neplaćanje RTV takse.

- Govoreno je da je loša naplata tamo gdje su Hrvati većina. Ako je to tako, a vjerujem da jeste, zanima me da li je iko napravio analizu i upitao se zašto je to tako? Nije. Odgovor je jednostavan, većina Hrvata RTV Federacije BiH ne smatra svojom televizijom. Razloga je puno, a navest ću sljedeće; slaba zastupljenost Hrvata u kadrovskim rješenjima.

Nije dovoljno da voditelji ubace koji hrvatski izraz ili riječ.

U funkciji je jednog dijela građana ili određenih političkih opcija. Rješenja ovih problema moguća su i jednostavna. Jedno je na Parlamentu FBiH, naime sistem javnog emitiranja u BiH sačinjavaju RTV BiH, Federacije i RTRS i korporacija javih RTV servisa. Trebalo bi izmijeniti zakon i dodati RTV Herceg Bosne u sistem javnog emitiranja - rekao je delegat Ivan Ivić (HDZ) na sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH održanoj u julu 2022. godine.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.