open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Nakon konkursa u KJKP Park; Edina Makota: Znala sam mjesec prije ko će biti primljen
Kantonalno javno komunalno preduzeće Park Sarajevo je u januaru 2023. godine objavilo javni oglas za prijem radnika na neodređeno vrijeme na poziciju KV radnik. Na konkurs se prijavila i Edina Makota i tvrdi da je primljen čovjek koji je imao "štelu", a iz Parka odgovaraju da nije istina što je Makota ispričala.
26.07.2023. u 13:42
get url
text
Edina Makota
Edina Makota

Edina Makota za Faktor je ispričala svoj slučaj zbog toga da još jednom ukaže da se do posla može doći samo preko političke stranke. Uz to nam je ustupila dokumente koji opisuju kako se vodio postupak na ovom konkursu, koje možete pogledati ispod.

{$galerijaFotografija}

- Tako je bilo i u mom slučaju. Podijele se firme između političkih stranaka. Direktor je iz stranke na vlasti i oni primaju svoje ljude. Koliko znam, više od 30 radnika primljeno je za stalno od kako je počela sa radom ova nova vlast u Kantonu Sarajevo, dok je prije pet-šest godina bilo zabranjeno zapošljavanje u javna komunalna preduzeća – pojašnjava Makota.

Kaže da je znala mjesec prije raspisivanja konkursa ko će biti primljen.

- Dobila sam napismeno ime i prezime osobe koja će biti primljena. Na pismenom ispitu osvojila sam najveći broj bodova (40), a na intervjuu poslije pismenog komisija mi je dala najmanji broj bodova od svih kandidata. Kada su objavili listu sa bodovima najuspješnijih kandidata, napravili su grešku i nisu mi upisali sve bodove, a kasnije su to ispravili i dodali su mi bodove jer je moj otac demobilisani borac – priča Makota.

Nakon završenog konkursa žalila se Nadzornom odboru KJKP Park i dobila je ovaj odgovor:

- Samo su mi odgovorili da se moj prigovor prima "k znanju!" Poslije toga sam angažovala advokata koji je uložio prigovor i uz to su upućene krivične prijave protiv preduzeća Park, Vladi KS i Tužilaštvu KS. Inspekcija je uradila svoj dio posla. I poslije toga sam dobila novu listu na kojoj su izmijenjeni uspješni kandidati i trećeplasirani koji je imao najmanje bodova na pismenom ispitu, postavljen je na drugu poziciju, a ja na treću i dodali su bodove i njemu i prvoplasiranom na listi, odnosno onom kandidatu za koga sam znala da će biti primljen.

Kasnije je Makota namjeravala tužiti preduzeće Park, odnosno odgovorne osobe, ali je od tužbe odustala, a evo i zašto.

- Od advokata sam dobila poruku koliko trebam platiti za nastavak spora na sudu. Otišla sam kod svog advokata i on mi je vratio dokumentaciju i rekao: "Ovaj sudski proces će biti dug i ja bih ga dobio na Sudu i koštat će i bolje je da odustanete od tužbe!" Angožovala sam drugog advokata i on mi je rekao da je ostalo još sedam dana da se može podnijeti tužba jer istječe rok od 30 dana. On mi je također savjetovao da razmislim o pokretanju tužbe jer slični predmeti se na Sudu u Sarajevu razmatraju i po pet godina. Na kraju sam odustala od tužbe u nadi da ću možda naći posao u nekoj drugoj firmi. Već sam izgubila puno zdravlja i živaca prolazeći kroz sve ovo – ističe Makota.

Kaže da je i ranije radila u Parku na ugovor o djelu.

- Kolege s kojima sam ranije radila zvali su me da ih posjetim i nadali su se da ću bar opet raditi na ugovor o djelu. Međutim, kada sam ih posjetila, rukovodstvo u preduzeću Park hoće novčano da kazni radnike koji su sa mnom pričali - zaključuje Makota.

Iz KJKP Park sve su demantovali što nam je ispričala Edina Makota i u dugim odgovorima na naša pitanja ističu:

- Edina Makota na pismenom i usmenom testiranju nije imala najveći broj bodova, u suprotnom bi bila na prvom mjestu uspješnih kandidata i bila bi primljena u radni odnos. U vezi s navodima da je načinjena greška u sabiranju broja bodova, to se odnosi na drugorangiranog kandidata, pa je Makota bila na trećoj poziciji. Njeni navodi da je prvorangirani kandidat imao "štelu" su paušalni i neosnovani, te ih u potpunosti demantujemo. Jedino je tačno da je Makota Edina u par navrata obavljala poslove po osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima, u okviru angažmana na javnim radovima koji je organizovan sa biroima za zapošljavanje. Navedene poslove je obavljala u rasadnicima preduzeća Park i većina su u vezi s uzgojem i njegom bilja i održavanjem higijene zelenih površina. Dakle, imenovana nikada nije obavljala poslove KV radnika za koju poziciju radnog mjesta je konkurisala, a čiji opis poslova iziskuje između ostalog upotrebu sitne mehanizacije - odgovorili su iz KJKP Park.

IMG_20230726_102405.jpg
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.