open-navfaktor-logo
search
Traže smjenu direktora
Nakon demonstracija u Pazariću: Dotakli smo dno dna, Vlada i Parlament FBiH moraju reagovati
Unija osoba i organizacija osoba sa invaliditetom u Federaciji BiH danas će uputiti nove urgentne zahtjeve prema Vladi Federacije BiH i Parlamentu FBiH, gdje će, između ostalog, "ponovo tražiti smjenu direktora Zavoda Pazarić Samira Suljagića". 
21.08.2023. u 10:20
get url
text

Adnan Dervišević, u ime Unije osoba i organizacija osoba s invaliditetom Federacije BiH, istakao je da će tražiti hitno djelovanje vlasti. 

- Dosad smo imali nekih razgovora, međutim to nije rezultiralo nikakvim pomacima. Mi smo još u maju održali proteste gdje smo zatražili i tada smjenu rukovodstva Zavoda Pazarić, između ostalih zahtjeva, međutim, ministar je rekao da je on zadovoljan rukovodstvom, odnosno direktorom i njegovim radom i vidite onda šta ispliva nakon svega toga - kaže Dervišević. 

Iz Unije smatraju da problem neće stati otkazom uposlenici, koja je, pokazao je snimak, zlostavljala štićenika Zavoda. 

- Znate kako se kaže u narodu: "Riba smrdi od glave". Pa vrijeme je da se to mijenja nekim novim i boljim ljudima koji će znati obavljati svoj posao. Ovo rukovodstvo je od 2019. godine, a već su tri direktora presuđena pred sudom u KS za nesavjestan rad i korupciju koja se dešavala. Mislite da se šta promijenilo? Evo vidite koliko se promijenilo.

I smrti od tuberkuloze što su se dešavale, hranu im daju pred istek roka, također se pojedini štićenici ne presvlače po nekoliko dana, imate te informacije koje su dospjele i vama i nama. Trebaju prepustiti ljudima da rade koji su kompetentni za obavljanje ovakvog posla. Ovako više ne može, jer ako pustimo ovakve stvari da se dešavaju, osobama sa invaliditetom, posebno mentalnim invaliditetom, koji ne mogu reći šta im se dešava, onda smo dotakli dno dna - poručio je Dervišević. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.