open-navfaktor-logo
search
Naselje Kljuni
Najmlađa žrtva bila beba od sedam dana: Obilježena 31 godina od zločina u Nevesinju
Obilježena je 31. godišnjica zločina u Nevesinju.
25.06.2023. u 13:50
get url
text
Nerin Dizdar u Nevesinju
Nerin Dizdar u Nevesinju

Prisustvovao je i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar koji je položio cvijeće i odao počast nevino ubijenim civilima na spomen-obilježju u naselju Kljuni.

Kao je saopćeno, u junu i julu 1992. godine na teritoriji Nevesinja ubijeno je 305 Bošnjaka i 14 Hrvata, što prema broju stanovnika Nevesinja predstavlja veliki broj žrtava na području istočne Hercegovine. Najmlađa žrtva je imala samo sedam dana, a najstarija 92 godine. Komisija za traženje nestalih još traga za posmrtnim ostacima 120 Bošnjaka Nevesinja.

U Nevesinje se na prijeratno mjesto boravka vratio određeni broj porodica, te je Dizdar, u pratnji profesora Edina Šatora koji je dugi niz godina posvećen istraživanju stradanja Bošnjaka u Hercegovini, posjetio povratničke porodice.

- Danas se sjećamo žrtava Nevesinja, to je neizbrisiva bol svih nas, mjesto gdje ćemo uvijek dolaziti i podsjećati na težak oblik zločina. Istovremeno, posvećeni smo živim ljudima u Nevesinju i istočnoj Hercegovini, naročito povratničkim porodicama koje ovdje žive i onima koje imaju namjeru da se vrate. Družio sam se s porodicama koje su odlučile vratiti se nakon svega, obrađivati svoja imanja i najbolje dane svoga života provoditi u mjestima gdje su rođeni. Naša je obaveza da ih posjećujemo i da im budemo podrška u svakom smislu - rekao je Dizdar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.