open-navfaktor-logo
search
Izvršna vlast BiH
Na ugovore o djelu otišlo milion KM: Ministar angažovao osobu da ga obuči za nastupe u medijima
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, državna ministarstva i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine potrošili su prošle godine oko milion KM budžetskog novca na ugovore o djelu. Ovo je vidljivo iz revizorskih izvještaja koji su objavljeni prije nekoliko dana.
12.08.2023. u 21:03
get url
text

VEZANI TEKST - U institucijama BiH neplaćeno odsustvuju po deset godina, malverzacije po ugovorima o djelu

Nekim osobama s kojim je sklopljen ugovor o djelu mjesečno je isplaćivano i 2.434 KM, što je primjer iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, a zabilježen je i iznos od 2.250 KM iz Predsjedništva BiH koje je na ugovore o djelu prošle godine potrošilo oko 220.200 KM.

Interesantno je i za koje su se poslove sklapali. Tako je, na primjer, u Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine na čijem je čelu bio HDZ-ov Josip Grubeša, po ugovoru o djelu angažovana osoba za obuku osoblja "u razrješenju jezičkih nedoumica prilikom prijevoda sa BHS jezika na engelski i obratno", a još je interesantnije što je po ugovoru o djelu angažovana osoba "za poslove obuke bivšeg ministra za nastupe u medijima", kako navode revizori. Toj osobi je tokom šest mjeseci isplaćivan iznos od 1.500 KM mjesečno.

- Također, nakon penzionisanja pomoćnik ministra je angažovan po ugovoru o djelu za poslove usluga savjetovanja o primjeni međunarodnih ugovora uz mjesečnu naknadu od 1.200 KM, a što je neprihvatljiva praksa u javnom sektoru – piše u revizorskom izvještaju o Ministarstvu pravde BiH.

I u Predsjedništvu BiH su po ugovoru o djelu angažirane dvije zaposlenice koje su ranije penzionisane.

No osnovna zamjerka Ureda za reviziju institucija Bosne i Hercegovine upućena za skoro sve ugovore o djelu u ministarstvima, Vijeću ministara BiH i Predsjedništvu BiH je što se sklapaju za poslove koji nisu privremenog karaktera i sklapaju se u kontinuitetu sa istim osobama, što nije u skladu sa propisima.

- I dalje smatramo da je praksa angažovanja lica po osnovu ugovora o djelu za obavljanje redovnih poslova nezakonita i netransparentna i neprihvatljiva za javni sektor te da je ovakav angažman prihvatljiv u izuzetnim slučajevima i to za konkretne poslove koji se javljaju povremeno shodno zakonskim propisima koji regulišu oblast obligacionih odnosa – ukazali su revizori u jednom od izvještaja.

Zabilježeno je i da se na službena putovanja šalju osobe angažirane po ugovoru o djelu, i to na seminare i obuke. Ovaj primjer dolazi iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine.

- Smatramo da se stručno usavršavanje lica angažovanih ugovorom o djelu ne može smatrati izvršenjem ugovorenog posla niti opravdanom potrebom Ministarstva, te da isto nije u skladu sa pravnom prirodom ugovora o djelu, kao jednokratnog angažmana za obavljanje konkretnog posla – piše u revizorskom izvještaju o Ministarstvu sigurnosti BiH.

Među najznačajnijim iznosima koji su utrošeni na ugovore o djelu je iznos od 287.400 KM koji je zabilježen u Ministarstvu za ludska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, a planirani budžet za ove namjene bio je 240.000 KM.

VEZANI TEKST - Prihvaćena ostavka: Lučić razriješen dužnosti ministra za ljudska prava i izbjeglice

-Tokom cijele 2022. godine su bile angažovane tri osobe po osnovu ugovora o djelu na poslovima medijske saradnje (20.090 KM), stručne podrške (13.829 KM) i konsultantskim poslovima (14.400 KM). Ističemo da je jedna osoba koja je bila na poziciji savjetnika ministra, nakon prestanka radnog odnosa zbog ispunjavanja uslova za penzionisanje, nastavila angažman u Ministarstvu putem ugovora o djelu pružajući stručnu pomoć i podršku radu Kabineta ministra iz oblasti pravne struke do dana prestanka mandata ministra uz mjesečnu naknadu od 2.200 KM.

Dakle, i pored činjenice da su na određeno vrijeme bila zaposlena četiri savjetnika ministra, koliko je sistematizovano važećim Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji, Ministarstvo je angažovalo još jednu osobu u funkciji savjetnika u Kabinetu ministra po osnovu ugovora o djelu i u toku 2022. godine isplatilo ukupnu naknadu od 25.193 KM – istakli su revizori u izvještaju o Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH čiji je ministar Miloš Lučić u decembru podnio ostavku nakon što je uhapšen zbog sumnje da je zloupotrijebio položaj.

U Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH revizori su utvrdili, između ostalog, da su pojedini ugovori zaključivani retroaktivno.

Značajan iznos na ugovore o djelu, 180.800 KM, tokom godine je utrošilo i Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

- Ministarstvo je i u 2022. godini nastavilo dugogodišnju praksu angažovanja zaposlenih u sjedištu putem ugovora o djelu za obavljanje redovnih poslova iz djelokruga Ministarstva – naveli su revizori.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.