open-navfaktor-logo
search
MUP HNK
Na meti vjerski objekti i privatne kuće Bošnjaka: Čapljinska policija traga za provalnicima
Osoba A.T. (1942.) prijavila je u utorak Policijskoj stanici Čapljina da je provaljeno u porodičnu kuću u mjestu Šurmanci, općina Čapljina.
14.06.2023. u 10:58
get url
text

VEZANI TEKST - Udari na vjerski objekat i privatne kuće Bošnjaka kod Čapljine: Pucano iz vazdušne puške na mesdžid

Kako je u izjavi za Fenu kazao glasnogovornik MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona Ljudevit Marić, čapljinska policija izvršila je uviđaj, a o događaju je upoznata i kriminalistička policija koja će poduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

Agencija MINA ranije je objavila kako je na području Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Čapljina u mjestu Šurmanci u posljednjih nekoliko dana evidentirano nekoliko vandalskih nasrtaja na mesdžid kao i privatne kuće Bošnjaka u tom mjestu na jugu Bosne i Hercegovine.

Tim povodom u ime Medžlisa Čapljina javno je reagirao glavni imam Adem ef. Šuta.

Mesdžid u Šurmancima, navodi ef. Šuta, bio je meta za sada nepoznatih lica, koji su u prvom napadu razbili prozore, da bi u narednom napadu iz vazdušne puške gađali prozore i vrata mesdžida. Prilikom napada na mesdžid pričinjena je značajna materijalna šteta.

Pozvao je domaću i međunarodnu javnost da nedvosmisleno osudi spomenute napade, a nadležne policijske organe da osiguraju pravo na sigurnost Bošnjacima u Šurmancima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.