open-navfaktor-logo
search
Turistička zajednica
Muzur se trudio objasniti da mediji i građani nisu shvatili zašto NiP članovima i jaranima dijeli budžetske pare
Lavinu interesovanja je, kaže, pokrenulo reagiranje i priča Jazz festivala koji nije dobio sredstva od Turističke zajednice
17.07.2019. u 13:54
get url
text

Nermin Muzur, predsjednik Povjerenstva Turističke zajednice Kantona Sarajevo, održao je danas press konferenciju povodom reagiranja medija na raspodjelu oko 700.000 maraka iz budžeta ove institucije po javnom pozivu za sufinansiranje projekata od značaja za razvoj turizma u KS.

Govorio je uglavnom o stavkama javnog poziva koje se tek usput spominju u javnosti. Relacije Naroda i pravde sa pojedinim korisnicima ovog novca, nije se trudio da objašnjava. Na konferenciji za medije iznio je uljepšanu sliku krajnje problematične podjele ogromne novčane svote. Kako to da je većina aktera ove priče međusobno povezana na političkoj i prijateljskoj osnovi i da su baš oni ispunili kriterije za dodjelu novca - pogađate, Muzur se nije trudio objasniti. 

- Pratimo svjetske trendove Svjetske turističke organizacije, ove godine tema je Digitalizacija i IT u turizmu. Mi smo pokušali da to pratimo i budemo i ukorak s tim. Ovaj javni poziv za razliku od dosadašnjih javnih poziva i dosadašnje prakse rada, bio je javno i transparentno objavljen. Postavlja se pitanje jesmo li mi kao zajednica sazreli da živimo i radimo transparentno. Turistička zajednica je postojala od 1997. do 2017, a za šta su trošena sredstva tokom tih 20 godina. U ove dvije godine mi smo sve prihode TZ stavili u sistem i u novčane tokove sistema, ide preko jedinstvenog računa Kantona, pa se onda transferira prema TZ – kazao je Muzur.

Lavinu interesovanja je, kaže, pokrenulo reagiranje i priča Jazz festivala koji nije dobio sredstva od Turističke zajednice.

-Prva poveznica je bila sa Sanelom Prašović Gadžo i njena veza sa SBB-om i veza sa "šestorkom" i zašto je ona dobila ta sredstva. Ona je također negirala da ima veze s tim, što naravno nije ni kriterij za dobijanje sredstava. TIM sistem nam je predstavio projekat od 40 kratkih filmova o 40 lokacija u KS, na engleskom i bosanskom jeziku, koje ćemo mi objavljivati na društvenim mrežama, a zatim na prezentacijama i sajmovima – istakao je Muzur te medijima predstavio kako će izgledati jedan od tih kratkih filmova.

Pedeset hiljada maraka je izdvojeno za koncert DJ Solomona.

-Navest ću samo nekoliko statističkih podataka koji kažu da navedeni izvođač ima rasprodate nastupe širom svijeta tokom cijele godine. Sarajevo je u društvu Milana, Berlina... Interesantno je da taj čovjek ima oko milion pratilaca na svom Instagram profilu i na videu nakon svakog nastupa koji imaju više miliona pregleda, piše u kojem je gradu održao koncert. Mislim da ti podaci govore više od bilo čega. Vidjet ćemo se kada bude zatvaranje SFF i kada budemo svi zajedno na nastupu i više od 50.000 ljudi će biti tu. Sredstva za nastup će biti transferirana prema Roditeljskoj kući – naveo je Muzur, dodajući da novac ostaje u BiH i da će biti doniran u humanitarne svrhe.

Muzur se dotakao i manifestacije Fight night koju je vodio Dževad Poturak i koja je dobila sredstva od TZ.

- Ova manifestacija se dogodila na Ilidži gdje imamo najviše noćenja tokom godine. Gledali smo da svi projekti budu zastupljeni na području cijelog Kantona. Ovu manifestaciju prenosile su i brojne medijske kuće izvan Bosne i Hercegovine. Nema tu nikakve veze s političkim angažmanom Dževada Poturka. Mislim da analiza i kritika nije išla u dobrom pravcu. Trenutno se igra evropsko prvenstvo u sjedećoj odbojci, naš kapiten je Sabahudin Delalić iz stranke SDA. Pa je li to znači da zato ne treba da finansiramo tu reprezentaciju. Da ne trebamo podržati Larisu Cerić čiji je trener savjetnik Aljoše Čampare – kazao je Muzur.

Također, dotakao se i povezivanja člana Naroda i pravde Elvedina Okerića sa Evropskim prvenstvom u taekwondou.

-Podaci kažu da imamo 1.000 učesnika i više od 4.000 noćenja, te će više od 30 zemalja doći u Sarajevo. Ako to nije promocija i ako to ne zaslužuje da se podrži i ako je ova vrijednost previsoka, onda stvarno ne znam. Elvedin Okerić nema nikakve veze sa upravljačkom strukturom, mislim da je on jedan od trenera – istakao je Muzur.

 Problem je, kaže, bio i tramvaj u Beogradu koji će nositi reklamu Sarajeva.

-Na sva zvona su iz Beograda objavili su kako su modernizovali prijevoz i nabavili tramvaje dužine 30 metara gdje će preko cijelog tramvaja biti reklama Sarajeva. Više od dva miliona stanovnika će u narednih šest mjeseci moći vidjeti reklamu Sarajeva, i ko može da kaže da to nije promocija KS i da to nije pozitivna priča – pitao je Muzur.

Muzur je dodao da će u tom periodu moći i mijenjati ono što se brendira na tramvajima, da se pred novogodišnji program ili pred SFF ili neki drugi projekat brendira dio tramvaja i da cijelim Beogradom kruži jedna takva reklama događaja u Sarajevu.

Ističe da su 2017. godine samo dva projekta finansirali iz budžeta TZ, a to su Sarajevo Film Festival i Jazz festival.

- Jazz festivalu smo dodijelili 10.000 KM 26. juna 2017. godine. Tada smo bili u mnogo težoj situaciji i dobili smo odobrenje od Vlade za dva projekta. Zašto SFF ima tri puta veći budžet ove godine, a zašto Jazz festival nema, morate pitati organizatore Jazz festivala. Za dobru saradnju su potrebna dva dobra partnera. Sa njihove strane je odbijena saradnja po pitanju bilo kakve medijske saradnje, a da ne kažem da nismo dobili ni pravdanje za tih 10.000 KM. Sve što su oni napisali na stranici je čista laž. Zašto se razvila saradnja sa SFF-om, a ne sa Jazz festivalom, treba da pitate organizatore Jazz festivala. Dok sam ja tu, za reketaške i uslovljačke tekstove i pritiske nema mjesta -  naveo je Muzur.

Muzur ističe da se pozitivnom pokazala i odluka da se okrenu prezentaciji turizma i na kineskom tržištu.

-Nakon šest mjeseci imamo najviše turista iz Kine, a podržali smo rad muzeja Valter i garantujem da će to biti najposjećeniji muzej u Sarajevu. Zaboravio sam priču i oko Bukve i košarkaškog kampa, Džanan Musa Telekom košarkaški kamp. Džanan Musa je NBA igrač, kamp nosi njegovo ime, promoviše se i Bjelašnica, a organizator je KK Koš. Ako popunjeni kapaciteti na Bjelašnici van sezone, promocija Bjelašnice, a sve pod imenom Džanana Muse nije dovoljan razlog da to podržimo, onda ne znam šta treba. Promocija preko imena našeg NBA igrača, promocija da su na kampu djeca iz zemalja regiona i da su popunjeni kapaciteti, da se Bjelašnica vraća u onaj status koji je imala prije rata kada su se na njoj spremali evropski prvaci mislim da su dovoljni razlozi - rekao je Muzur.

On je istakao da su Komisiju činili uposlenici Turističke zajednice.

-Imena neću iznositi, ja preuzimam odgovornost. Oni su dali prijedlog projekata, a ja sam donio odluku i stojim iza projekata. Mi smo objavili na stranici javni poziv i odluku o javnom pozivu – istakao je Muzur. 

Muzur je istakao da će biti preponosan kada se ovi projekti realiziraju.

-U ugovoru stoji da se novac treba opravdati, nema računa da se jelo i pilo. Vrhunska slika će otići u svijet nakon koncerta Solomona, potom kada na tramvaju u Beogradu bude promocija Sarajeva – kazao je Muzur.

Muzur je, odgovarajući na pitanja medij,a podsjetio na član 91. stav 2. Zakona o turizmu koji kaže da "Povjerenstvo TZ osigurava djelovanje i izvršava zakonom propisane zadatke TZ do uspostavljanja konačnog menadžmenta".

-U članu 92. kaže da nemamo pravo raspolagati imovinom TZ, a mi nemamo imovinu. Mi radimo po planu i programu za 2019. godinu koji je usvojen krajem 2018. godine kojeg je usvojio prethodni menadžment sa prethodnim sastavom Vlade. Mi nemamo po Zakonu pravo da mijenjamo plan i program rada, te finansijski plan. Ali po Zakonu i članu 91 naša dužnost je da osiguramo djelovanje i izvršavanje zakonom utvrđenih zadataka TZ – zaključio je Muzur.

Detalji u vezi s dodjelom novca od Turističke zajednice koji su do sada objavljeni u medijima ni izbliza nisu sve što se o ovoj temi ima reći. Nastavit će se...

VEZANI TEKSTRaspodjela oko 700.000 KM od Turističke zajednice KS: Novac za članove NiP-a, jarane, poslovne partnere...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.