open-navfaktor-logo
search
MUP KS
Može li vam biti oduzet automobil ako je neko drugi njime počinio prekršaj?
Autor: Am. S.
13.03.2024. u 08:07
get url
text
MUP KS
MUP KS
FOTO: AA
Zakon o prekršajima Federacije Bosne i Hercegovine kao procesni Zakon definiše mogućnost oduzimanja predmeta i kada nisu vlasništvo osobe koja čini prekršaj.
Počinjenje prekršaja tuđim automobilom nije rijetka pojava u našoj zemlji, pa su mnogi u nedoumici kako zakon tretira takve slučajeve.
Kako nam pojašnjavaju iz MUP-a KS članom 22. Zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo, propisano je ovlaštenje policijskih službenika "privremeno oduzimanje predmeta", koje se primjenjuje i kod oduzimanja automobila koja počinioci prekršaja, višestruki povratnici koriste u činjenju prekršaja.
Dalje, nadležni organi vam mogu oduzeti automobil čak i onda kada niste vi upravljali njime. Tačnije, ako je neko drugi upravljao vašim vozilom i počinio prekršaj, vaš automobil neće biti pošteđen oduzimanja ukoliko to prekršaj predviđa.
- Predmeti koji se upotrebljavaju ili su bili namijenjeni za činjenje prekršaja mogu biti privremeno oduzeti. Zakon o prekršajima Federacije Bosne i Hercegovine kao procesni Zakon definiše mogućnost oduzimanja predmeta i kada nisu vlasništvo osobe koja čini prekršaj. Dodatno, u Zakonu o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini je propisana odgovornost vlasnika vozila u nekim slučajevima ustupanja vozila drugom na korištenje - naveli su iz MUP-a KS.
Na kraju dodaju da o daljim postupanjem s oduzetim autimobilma odlučuje isključivo sud.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.