open-navfaktor-logo
search
Uklonjeno smeće
Mostar: Kreće pranje i dezinfekcija ulica
Mostarski vatrogasci sutra u ranim jutarnjim satima kreću s pranjem ulica, nakon što je poprilično uklonjeno smeće koje se gomilalo danima, dok Dom zdravlja Mostar već od večeras počinje vršiti dezinfekciju javnih površina zbog mjera predostrožnosti.
12.03.2020. u 15:25
get url
text

- Svjedoci smo velikih količina otpada koje se još uvijek nalaze na gradskim odlagalištima te ćemo prvenstveno pristupiti dezinfekciji i dezinsekciji navedenih mjesta. S obzirom i na situaciju u kojoj se nalazimo zbog globalne prijetnje COVID-19 virusom i proglašenja pandemije, ovaj proces dezinfekcije će obuhvatiti i javne površine u preventivne svrhe - rečeno je iz Doma zdravlja Mostar.

Komunalna preduzeća od momenta deblokade deponije na Uborku intenzivno su radila na čišćenju i odvozu smeća koje se danima gomilalo, te su se stekli uslovi za pranje ulica. Prema riječima direktorice JP "Komos" Mostar, Vesne Mrgan-Karanović, mostarski vatrogasci ujutro kreću sa pranjem ulica, počevši od Lučkog mosta.

- Mi idemo prvi i vršimo redovno pražnjenje, a oni idu za nama i peru. Centralni dio grada koji pokriva JP Komos je čist, osim lokacije "Razvitak" gdje mehanizacija nije uspjela proći zbog parkiranih vozila, to planiramo završiti u subotu. Danas su očišćena naselja Tekija, Carski vinogradi, Opine i Kočine, a sutra sva mehanizacija ide u Blagaj. Još se dugo čeka na deponiji prilikom istovara, sve to ide sporije od željenog, zbog kapaciteta u spremištima. Na deponiji se zato stvara usko grlo, zbog čega kamioni satima čekaju u koloni za deponovanje. To znatno otežava brzinu završetka ovog posla - pojasnila je Mrgan-Karanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.