open-navfaktor-logo
search
Putinovi "bajkeri"
Momci sa američke crne liste: Noćni vukovi slavili neustavni dan RS-a, Dodik im se zahvalio videoporukom
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik obratio se videoporukom članovima ruske bajkerske grupe Noćni vukovi. Kako navode mediji, Noćni vukovi su ovogodišnju proslavu pravoslavne Nove godine posvetili danu RS-a, prazniku koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.
20.01.2021. u 10:09
get url
text

- Ostati zajedno je važna stvar za sve nas i nama je snaga koju ste uputili u vašim porukama veoma važna. Zato se zahvaljujem za organizaciju dana RS-a koju činite i veoma mi je žao što zbog ovih uslova u kojima živimo danas neću biti u mogućnosti ove godine biti s vama. Sigurno u jednoj od narednih bit ćemo tu. Samo zajedno možemo da obezbijedimo da sačuvamo naš identitet i hvala vam za sve što činite pružajući nam tu poruku - naveo je Dodik u videoporuci.

Noćni vukovi broje hiljade članova. Predvodi ih Aleksander Zaldostanov zvani Hirurg. Nose glasne vjerske, ali i političke stavove. Kompletna grupa, ali i sam Zaldostanov uživaju podršku Vladimira Putina. Glasni su zagovornici njegove politike.

Amerika je 2014. godine uvela sankcije Zaldastanovu. Na američkoj crnoj listi je i sam klub Noćni vukovi. Razlog – učešće ili aktivnosti koje su predstavljale prijetnju miru, sigurnosti, stabilnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Nisu dobrodošli i u neke evropske zemlje.

Podsjetimo, u martu 2018. godine zabranjen je ulazak u Bosnu i Hercegovinu dvojici članova ruske bajkerske grupe Noćni vukovi, njihovom vođi državljaninu Rusije Aleksandru Zaldastanovu Hirurgu i predsjedniku srpskog ogranka te organizacije Nišliji Saši Saviću.

Procijenjeno je da su oni prijetnja po sigurnost. Služba za poslove sa strancima postupila je u skladu s onim što je dobila od OSABiH.

Članovi Noćnih vukova planirali su da 19. marta 2018. posjete BiH i Srbiju kako bi istražili "kulturni utjecaj ruske imperije na Balkanu". 

Noćni vukovi se predstavljaju kao bajkeri, pojedini mediji ih zovu Putinovom braćom.

Video proslave objavio je i vođa Noćnih vukova, Aleksandar Zaldostanov Hirurg.

- Danas, uoči Krštenja Gospodnjeg, opraštajući se od naše novogodišnje bajke 2021, koju smo posvetili bratskom srpskom narodu, primili smo video čestitku našeg prijatelja i prijatelja Rusije – predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika! Što se itekako očekivalo tog dana - kazao je Zaldostanov.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.