open-navfaktor-logo
search
Klub odbornika
"Moja adresa: Srebrenica" i DF osudili buđenje ratnih političkih ideologija
Klub odbornika Koalicije "Moja adresa: Srebrenica" i odbornica DF-a u Skupštini općine Srebrenica najoštrije osuđuju stalne pokušaje političke destabilizacije u Srebrenici u režiji lokalnog SDS-a na čelu sa Momčilom Cvjetinovićem i medijskog portala ДЕСПОТОВИНА, navodi se u saopćenju Kluba odbornika. 
07.05.2021. u 16:33
get url
text

- Iako nezadovoljni načinom provođenja posljednjih lokalnih izbora, odbornici probosanskog političkog bloka su, od zaključivanja konačnih rezultata do danas, činili sve u cilju postizanja dogovora, formiranja vlasti i funkcionisanja lokalne zajednice. Kao što je javnosti poznato, sporazum sa predstavnicima iz reda srpskih stranaka je postignut čime je otpočela deblokada procesa i vitalnih funkcija opštine.

Nažalost, već na prvom kolegiju Skupštine, Momčilo Cvjetinović (SDS) podnio je incijativu za smjenu Ćamila Durakovića sa funkcije predsjednika Skupštine. Činjenica je da koalicija između srpskog i probosanskog političkog bloka u Srebrenici nema alternativu, da smo se potpisanim sporazumom obavezali da se jedan politički blok neće miješati u kadrovska rješenja drugog političkog bloka i da je Ćamil Duraković jedini prijedlog našeg bloka za predsjednika Skupštine, iz čega proizilazi da je jedina namjera ove inicijative rušenje, destabilizacija i potpuna blokada tek uspostavljene vlasti u Srebrenici - stoji u saopćenju. 

Iz Kluba odbornika poručuju da "najoštrije osuđuju buđenje ratnih političkih ideologija politikantskim postupcima i pod plaštom navodnih "srpskih nacionalnih interesa", a sve radi ličnih političkih interesa".

- Najoštrije osuđujemo svaki pokušaj političkog nasilja i nasilnog uklanjanja Bošnjaka iz političkog života Srebrenice. Najoštrije osuđujemo retoriku medijskog portala ДЕСПОТОВИНА koji javno objavljuje tekstove huškačke naravi koristeći se nacionalizmom, govorom mržnje, ksenofobijom i etnocentrizmom stvarajući tako atmosferu koja umnogome podsjeća na onu iz devedesetih. Mi smo i dalje opredjeljeni za rad u korist naše zajednice i svih njenih građana. Stoga, pozivamo na zajednički rad bez opstrukcija i upozoravamo da ovakve ideje/inicijative čine štetu svima, a posebno građanima Srebrenice kojima više nego ikad treba funkcionalna vlast te ujedno apelujemo na profesionalno i društveno-odgovorno medijsko izvještavanje uz širenje tolerancije i poštivanje etičkog kodeksa - poručuju iz Kluba odbornika "Moja adresa: Srebrenica" i DF-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.