open-navfaktor-logo
search
Ne smijemo zaboraviti
MIZ Čapljina: Prije 25 godina izvršen je teroristički napad na Bošnjake povratnike u Čapljinu
Na današnji dan, 2. oktobra 1998. godine u Tasovčićima je ubijen Adem Muminagić u terorističkom napadu na Bošnjake povratnike u Čapljinu, a pri pokušaju zaustavljanja procesa povratka, saopćili su iz Medžlisa islamske zajendice Čapljina.
02.10.2023. u 15:56
get url
text

- Drugog oktobra 1998. godine oko 21 sat u dvorište kuće povratnika Šakira Kudre u naselju Tasovčići, općine Čapljina, bačena je eksplozivna naprava. Od posljedica eksplozije poginuo je Adem Muminagić, a ranjeni su Nazif Omerović, Šakir Kudra i Salko Nurko. Naprava ručne izrade je bačena iz vozila tipa Golf 1 sive boje, nepoznate registracije. Ovaj teroristički napad i zločin ubistva i višestrukog pokušaja ubistva je izazvao pažnju javnosti tek nekoliko dana, da bi potom sve palo u zaborav. Počinioci ovog terorističkog čina do danas nisu otkriveni niti procesuirani. Tim povodom je u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Čapljina 02.10.2023. godine obilježena 25. godišnjica od ovog zločina - istakli su u saopćenju. 

Dodali su da "učenjem dove na mjestu zločina, obilaskom mezarja na kojem je ukopan rahmetli Adem Muminagić, te učenjem Jasina i dove u mesdžidu Tasovčići, posvjedočili smo još jednom da žrtva koju je podnio rahmetli Adem Muminagić nije i ne smije biti zaboravljena, ako zaboravimo Bog će dati da sami sebe zaboravimo, jer to je bio napad na sve nas".

- Kao narod uvijek se moramo sjećati žrtve koju smo podnijeli, sjećati se zločina i svake žrtve, svakog šehida. Nemamo pravo na neozbiljnost, kultura sjećanja jeste sastavni dio našega identiteta i tako mora da ostane - poruka je glavnog imama MIZ-e Čapljina, Adem ef. Šute.

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.