open-navfaktor-logo
search
Narodna skupština RS-a
Ministar pravde RS-a o presudi imamu Štulanoviću: Još nije počela procedura ukidanja Okružnog suda Banja Luka
B. S.
12.03.2024. u 11:26
get url
text
Ministar pravde RS-a Miloš Bukejlović danas je, odgovarajući na zastupničko pitanje u Narodnoj skupštini RS-a, izjavio da još nije počela procedura ukidanja Okružnog suda Banja Luka, a u vezi s odlukom ovog suda kojim je Muharem Štulanović oslobođen optužbe za "povredu ugleda RS-a".
Podsjećamo, imama iz Bihaća Muharema Štulanovića 29. februara ove godine je Okružni sud Banja Luka oslobodio optužbe da je "povrijedio ugled RS-a jer ju je nazvao genocidnom".
Postupajući sudija pojedinac u ovom predmetu Siniša Marković je tada obrazložio da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine ukinuo član 280a. Krivičnog zakonika RS-a, za koji je bio optužen Štulanović, jer nije u skladu sa Ustavom BiH, niti Evropskom konvencijom, te da je djelo dekriminisano.
Uslijedile su burne reakcije u RS-u, s obzirom na to da je 27. juna 2023. godine Narodna skupština RS-a, na prijedlog predsjednika RS-a, narodnih zastupnika i Vlade RS-a, usvojila tzv. Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.
Šef Kluba zastupnika PDP-a Igor Crnadak je podsjetio danas ministra Bukejlovića na ovu presudu i na sjednicu NSRS-a na kojoj je usvojen sporni zakon.
Također, podsjetio je i na riječi predsjednika RS-a Milorada Dodika na toj sjednici.
- Rekao je da ako neki sud u RS-u sprovede neku odluku ili je vrati po naredbi Ustavnog suda BiH,  taj sud ćemo ukinuti. Da li je počela procedura ukidanja Okružnog suda u Banjoj Luci, ako nije - kad će – upitao je Crnadak.
Bukejlović je podvukao da procedura ukidanja banjalučkog suda nije počela, te da spomenuta presuda još nije pravosnažna.
- Postoje još pravni lijekovi i odgovornost nosilaca pravosudnih funkcija za nepostupanje po zakonu – kazao je Bukejlović.
Šef Kluba zastupnika SDS-a Vukota Govedarica je podsjetio ministra Bukejlovića da je na spornoj sjednici NSRS-a iz juna prošle godine usvojen i zaključak kojim se zadužuje Vladu RS-a da donese Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakonika RS-a kojim će biti propisano posebno krivično djelo postupanja suprotno odredbama Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.
- Prema institucijama i organima RS-a koji budu postupali suprotno odredbama Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, NSRS će donijeti zakone ili druge pravne akte o preduzimanju mjera i radnji, uključujući mjere njihovog ukidanja - istaknuto je u tom zaključku.
Ministar pravde RS-a je danas u NSRS-u naveo kako je u međuvremenu utvrđeno da u Krivičnom zakoniku RS-a već postoji na sličan način regulisano krivično djelo.
- Utvrdili smo da bi to bilo dupliranje norme u zakonu – dodao je Bukejlović.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.