open-navfaktor-logo
search
Lazović za Faktor
Milošević je upadom u monetarni sistem srušio SFRJ, Dodik istom matricom vodi RS u nestanak
Put u ekonomsko osamostaljenje RS-a, kojem teži Milorad Dodik, istovremeno može biti i put u nestanak entiteta Republika Srpska jer se ta pitanja ne mogu rješavati bez učešća i pristanka državnih institucija
13.11.2019. u 18:24
get url
text

Na posebnoj sjednici Narodna skupština RS-a dala je zeleno svjetlo za stvaranje paralelnog parafinansijkog sistema naplate PDV-a samo u entitetu RS.

-Posebno, Narodna skupština RS-a zadužuje Vladu Republike Srpske da izvrši pripreme kako bi se omogućilo eventualno izdvajanje iz PDV sistema BiH i otvaranje posebnog računa za PDV RS-a, budući da radom Uprave za indirektno oporezivanje BiH, kao i načinom raspodjele prikupljenih sredstava, nastaje šteta za RS i njene građane - stoji u  jednom od 20 zaključaka Informacije o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i utjecaju na položaj i prava Republike Srpske.

Nekadašnji predsjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine (1992-1996) , danas član Predsjedništva SPD-a Miro Lazović za Faktor kaže kako ga to podsjeća na monetarni udar koji je u decembru 1990. godine izvršio Slobodan Milošević.

U vrijeme raspada Jugoslavije, navodi Lazović, poznat je Miloševićev upad u monetarni sistem Jugoslavije koji je praktično srušio zajedničke finansijske institucije bivše države.

Milošević je u Narodnoj banci Srbije, bez znanja Narodne banke Jugoslavije i tadašnjeg premijera Ante Markovića, u jednom danu štampao polugodišnju emisiju jugoslavenskih dinara kako bi podijelio dodatne plaće i penzije u Srbiji.

-Zaključak koji je usvojio NSRS je put za ekonomsko osamostaljenje entiteta Republika Srpska od države Bosne i Hercegovine. Ista matrica po kojoj je radio Milošević. Međutim, sada su okolnosti drugačije u odnosu na vrijeme od prije tri decenije. Put u ekonomsko osamostaljenje RS-a, kojem teži Milorad Dodik, istovremeno može biti i put u nestanak entiteta Republika Srpska jer se ta pitanja ne mogu rješavati bez učešća i pristanka državnih institucija. To je veoma riskantan put – poručuje Lazović.

Podsjećamo, 8. januara 1991. otkrivena je provala Srbije u jugoslavenski novčani sistem, kada se u javnosti saznalo da je Narodna banka Jugoslavije iz primarne emisije direktno uzela 18 milijardi i 243 miliona dinara, tadašnjih 2,6 milijardi njemačkih maraka.

Upad u monetarni sistem dogodio se nešto ranije, 26. decembra 1990. godine. Srbija je tajno upala u monetarni sistem Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i opljačkala devizne rezerve Narodne banke Jugoslavije. Time je Socijalistička Republika Srbija zapravo uništila čitav finansijski sistem SFRJ.

To je bio krajnji izraz političke samovolje i nasilja Srbije nad ostalim republikama u Jugoslaviji. Od tada zvanično kreće agonija ovog regiona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.