open-navfaktor-logo
search
Uputila pismo
Mijatović: Vlasti dužne što prije osigurati izgradnju spomen-obilježja ubijenoj djeci Prijedora
Komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović objavila je danas pismo upućeno gradonačelniku te predsjedniku i potpredsjedniku Skupštine grada Prijedora.
06.07.2023. u 13:41
get url
text

Mijatović u pismu poziva gradske vlasti da što prije počnu razgovore s roditeljima ubijene prijedorske djece i aktivistima u cilju realizacije njihove inicijative i izgradnje spomen-obilježja u centru grada za 102 djece – žrtve ratnih zločina počinjenih u Prijedoru od 1992. do 1995. godine.

Komesarka je izrazila zabrinutost činjenicom da su "tokom posljednjih devet godina neumorni napori porodica ubijene djece i aktivista da njihovu inicijativu odobre vlasti nailazili na sistemsku opstrukciju i/ili ignoriranje".

Napominje kako je "od posebne važnosti da gradske vlasti jednako i bez diskriminacije poštuju prava svih građana, posebno kada je riječ o obilježavanju njihovog stradanja na dostojanstven način".

Mijatović također izražava spremnost da posjeti Prijedor i razgovara s vlastima i drugim relevantnim akterima o ovom i drugim važnim pitanjima suočavanja s prošlošću, saopćeno je iz Vijeća Evrope. 

Pismo je u cjelosti dostupno na bosanskom jeziku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.