open-navfaktor-logo
search
Povećati sigurnost
Mazić: Neophodno je da u FBiH ponovo stupi na snagu zakon o amnestiji za nedopušteno držanje oružja
Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Edita Mazić (SDA) smatra kako je neophodno da ponovo stupi na snagu zakon o amnestiji za nedopušteno držanje oružja u Federaciji BiH. 
19.06.2023. u 18:45
get url
text

Posljednji put zakon je stupio na snagu 2014. godine i amnestija je trajala godinu dana. 

Naime, Mazić je ovu inicijativu podnijela i u prošlom sazivu Parlamenta Federacije BiH.

- S obzirom na to da smo posljednjih dana svjedočili nemilom događaju na području Tuzlanskog kantona, gdje je učenik JU OŠ "Lukavac Grad" iz vatrenog oružja pucao u svog nastavnika, kao i nizu sličnih događaja iz bližeg okruženja, smatram da je neophodno što prije donijeti adekvatan set mjera kako bi osigurali veći stepen sigurnosti naših građana - govori Mazić i dodaje:

- U predhodnom mandatu, na 33. redovnoj sjednici Zastupničkog doma FBiH sam uputila inicijativu da se ponovo donese, odnosno stupi na snagu zakon o amnestiji na nedopušteno držanje minsko-eksplozivnih sredstava i oružja u FBiH koji omogućava građanima mogućnost dobrovoljne predaje ilegalnog oružja bez krivične odgovornosti. S obzirom na to da se ilegalno oružje koristi u 90 posto krivičnih djela, na taj način bi smanjili broj istih.

Objašnjava kako je inicijativu pripremala zajedno sa raznim lovačkim, streljačkim udruženjima...

Kaže kako je njena inicijativa tada dobila podršku Odbora za pravdu i opću upravu Zastupničkog doma FBiH.

- S obzirom na to da smo sada u novom sazivu, te je potrebno ispoštovati parlamentarnu proceduru, o inicijativi ću upoznati novoizabrane zastupnike na 3.redovnoj sjednici ZD FP koja je zakazana 21.06.2023. god. kako bi stvorili pretpostavke da se što prije razmatra i usvoji.

Nadam se da će biti dovoljno sluha kada je u pitanju podrška ovakvim inicijativama, te da ćemo zajedno i na osnovu konkretnih prijedloga doprinijeti unapređenju sigurnosti svih građana - kazala je Mazić za Faktor. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.