open-navfaktor-logo
search
Uskoro isplata
Maturanti u TK potpisali ugovore za stipendije od 300 KM: Znamo da neko gleda naše uspjehe i da se to cijeni
U Tuzlanskom kantonu maturanati srednjih škola danas su počeli potpisivati ugovore za isplatu jednokratnih stipendija u iznosu od 300 KM, za šta je Vlada TK u rebelansu ovogodišnjeg budžeta izdvojila više od 1,1 milion KM.
30.06.2023. u 13:18
get url
text
Potpisivanje ugovora u Elektrotehničkoj školi
Potpisivanje ugovora u Elektrotehničkoj školi

- Realiziramo jednu od mjera iz ekspozea premijera TK Irfana Halilagića. Prije potpisivanje ugovora izmijenjen je Zakon o srednjem obrazovanju i odgoju te je urađen rebalans budžeta, čime su se stekli uvjeti za potpisivanje ugovora sa učenicima. Nakon potpisivanja, sredstva će vrlo brzo biti uplaćena maturantima - rekao je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke.

Iznos od 300 KM dobit će oko 3.500 maturanata koji su obavili sve svoje maturalne obaveze.

- Na ovaj način želimo pomoći maturantima, podržati mlade ljude u nastavku života. Naša je intencija da se ovaj vid pomoći nastavi - rekao je Omerović.

Adna Kakeš

Ugovor je danas potpisala maturantica Opće gimnazije "Ismet Mujezinović" u Tuzli Adna Kakeš, koja kaže da planira upisati Pravni fakultet i ostati u Bosni i Hercegovinu.

- Kao maturanti smo imali mnogo troškova tako da nam je ova stipendija dobro došla, u bilo koje svrhe da je iskoristimo. Drago mi je što je ova praksa uvedena, to je sigurno korak naprijed - kaže Adna Kakeš.

Maturantica Elektrotehničke škole Tuzla Emina Mandžukić kaže da vjeruje da stipendija znači svim maturantima.

- Ovo je jedan fin čin i vjerujem da ćemo naći načine da novac uložimo u nešto što zaista vrijedi. Nismo se ovome nadali, ali to je divan gest. Znamo da neko gleda na nas, na naše uspjehe i da se to cijeni - kaže Emina Mandžukić, koja planira upisati elektrotehniku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.