open-navfaktor-logo
search
Od danas
Maske obavezne na otvorenom, bolnice moraju osloboditi 30 posto kapaciteta za oboljele od korone
U cijeloj Federaciji Bosne i Hercegovine svi građani i na otvorenom moraju nositi maske, a što je najnovija naredba Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.
27.10.2020. u 10:07
get url
text

Kliničkim centrima, kantonalnim bolnicama ostalo je još nešto više od 48 sati da izvrše naredbu Štaba, a to je da svojih 30 posto kapaciteta usmjere na zbrinjavanje pacijenata oboljelih od COVID-19.

Za provođenje ove naredbe odgovorni su direktori i upravna vijeća zdravstvenih ustanova, svako u okviru svojih zakonom utvrđenih nadležnosti.

Vezano za testiranje, u cilju brže i efikasnije laboratorijske detekcije koronavirusa novom naredbom nalaženo je svim kantonalnim ministarstvima zdravstva da u saradnji sa zavodima zdravstvenog osiguranja kantona, kao i drugim zdravstvenim ustanovama, stave u funkciju sve resurse i kapacitete laboratorija verificiranih od Federalnog ministarstva zdravstva, kao i Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu – Laboratorij za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja, kao podršku javnom sektoru zdravstva.

Također, naredbom se u svrhu unaprjeđenja odgovora na pandemiju COVID-19, kod pacijenata sa izraženim kliničkim simptomima karakterističnim za ovo oboljenje (sukladno definiciji slučaja), osim PCR temeljnih testova, koji ostaju zlatni standard za dijagnostiku, preporučuje i korištenje antigenskih testova (Ag-RDT).

Antigenski testovi se mogu koristiti u situacijama kada je PCR nedostupan ili kada je potrebno duže vrijeme za obradu. Antigenski testovi za detekciju SARS-CoV-2 moraju ispunjavati minimalne zahtjeve specifičnost u usporedbi sa referentnim PCR testom.

Kada je riječ o okupljanjima na otvorenom i u zatvorenim prostorima, u zatvorenom ta brojka maksimalno je 30 ljudi, a na otvorenom ne više od 60 osoba.

Naređuje se obvezno nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa za zaštitu respiratornog sistema u zatvorenom prostoru uz poštivanje distance od minimalno dva metra, kao i u otvorenom prostoru.

Izuzetak od nošenja zaštitnih maski su djeca mlađa od šest godina, osobe koje imaju probleme sa disanjem zbog hroničnih bolesti ili koja ne mogu skinuti masku bez pomoći druge osobe npr. osobe sa intelektualnim poteškoćama ili smetnjama u razvoju, osobe s oštećenjem sluha, sportisti na utakmicama, treninzima i sportskim aktivnostima, vozači na biciklu, električnom romobilu i motociklu.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.