open-navfaktor-logo
search
O zaključku HNS-a iz 2022.
Ljubić o trećem entitetu: Nije se odustalo, ali sada nije momenat
Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) govoreći o zaključku HNS-a iz 2022. godine o tzv. "trećem entitetu" naveo je kako se od njega nije odustalo, te dodao da sada nije momenat za to.
02.10.2023. u 19:42
get url
text

Osvrnuo se i na pitanje šta se događa sa Izbornim zakonom.

- Rok je bio kraj ove godine da definiramo promjene Ustava i Izbornog zakona. Nažalost, dinamika realizacije potpisanog koalicijskog sporazuma na nivou BiH kasni u svim segmentima.

Odlučeno je da će se ići u tehničkom dijelu u realizaciju odmah, ali mi insistiramo i uvjeren sam da to vrijeme mora doći kada ćemo pristupiti ozibljnim pregovorima o izmjenama. Legitimno predstavljanje je definirano Ustavom i o tome se ne pregovara - rekao je Ljubić.

Kaže kako Bosna i Hercegovina 30 godina "bezuspješno pokušava ostati samoodrživa država te da je najveći integrativni faktor u BiH međunarodni faktor".

- Bez preuzimanja odgovornosti domaćih partnera mi ne možemo dalje u evropske integracije. Presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Kovačević ne predstavlja nikakvu pravni ni političku novinu već recikliranje prethodnih presuda i ta je odluka duboko politički kompromitirana jer je u njoj učestvovao sudija Faris Vehabović i neprovodiva je bez demontaže Dejtonskog mirovnog sporazuma - rekao je Ljubić za N1.

Upitan je da li je na snazi i dalje zaključak HNS-a iz 2022. ili se odustalo od toga "da će HNS će pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH ako se nastavi s dekonstituiranjem Hrvata u BiH na načelima federalizma i konsocijacijske demokratije, kojom će se osigurati potpuna ustavna jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH".

- Svi zaključci HNS-a su na snazi, ali realiziramo ono što je moguće. U ovom momentu je moguće da iskoristimo temeljna načela Dejtona – načelo kosntitutivnosti naroda i pristupimo izmjeni Izbornog zakona poštujući temeljno načelo Ustava BiH. To je najlakši i najbrži način da BiH izađe iz krize - rekao je.

Odgovorio je i na pitanje da li je odustajanje od trećeg entieta dio ustupka koji je HDZ trebao dati.

- Parafrazirat ću dio teksta koji sam pisao i neka niko ne zamjeri. Tu se ne radi o odustajanju. Konstitutivnost naroda je temeljno načelo BiH. Bilo kakvi dogovori u budućnosti moraju poštivati to načelo.

Ako se konstitutivni narodi dogovore da bude dva, tri, četiri ili se potpuno ukinu entiteti, onda konstitutivnost treba biti u centru ako država želi biti stabilna. Ako se otvori nekada politička klima za novu teritorijalnu administrativnu jedinicu zemlje, to neće biti jednostrani akti već dogovoreni aranžmani državotvornih političkih subjekata BiH - rekao je Ljubić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.