open-navfaktor-logo
search
Susret u Bratislavi
Lajčak za Faktor: Sastanak su tražili Dodik i Čović, ne radim ni protiv koga, želim pomoći da BiH uđe u EU i NATO
Trudim se da razgovaram sa svima, želim da razumijem šta se događa u BiH, gdje sam bio visoki predstavnik, i gdje i danas imam stalne kontakte sa domaćim političarima
31.10.2019. u 09:51
get url
text

Miroslav Lajčak, ministar vanjskih poslova Slovačke i predsjedavajući OSCE-a, te bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, kaže da je nedjeljni sastanak u Bratislavi sa liderima Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem, održan na njihov zahtjev.

-Uvijek sam otvoren za razgovore i ko god me pita da se sastanemo i razgovaramo i ako mogu pomoći, uvijek sam spreman. Moram priznati da sam nakon ovoliko godina iskustva jako iznenađen nekim pojedinačnim reakcijama iz BiH na ovaj sastanak. Stvarno ne vidim niti jedan razlog za neke insinuacije i paranoidne ideje i teorije zavjere. Trudim se da razgovaram sa svima, želim da razumijem šta se događa u BiH, gdje sam bio visoki predstavnik, i gdje i danas imam stalne kontakte sa domaćim političarima. Neću se nikome izvinjavati za ovaj sastanak, koji nažalost neki pokušavaju skandalizirati, a za takvo što zaista nema potrebe - kazao je Lajčak u razgovoru za Faktor.

Kaže da mu nikada nije bila namjera, niti će biti, da radi protiv bilo koga u Bosni i Hercegovini.

-Meni to ne pada na pamet. U stalnim sam kontaktima sa partnerima iz Evropske unije i NATO-a, razgovaramo o Bosni i Hercegovini, razgovaramo kako pomoći da se formira Vijeće ministara BiH, da vaša država otkoči put euroatlantskih integracija- navodi Lajčak.

On dodaje da je otvoren za komunikaciju sa svim političarima u Bosni i Hercegovini.

- Svi koji žele da razgovaraju sa mnom to mogu uraditi. Ponavljam vam jednu stvar, nemam namjeru niti ću voditi unutrašnje procese u BiH. I opet ponavljam, ne radim ni protiv koga u BiH, želim samo pomoći koliko mogu u formiranju Vijeća ministara BiH, napredovanju BiH na putu ka EU i NATO- naglašava Lajčak.

Kaže da sa Dodikom i Čovićem, a ni sa bilo kim drugim, nije pričao o tome ko bi trebao učestvovati u vlasti. Naglašava da on ne igra takve igre, te da je stvar bh. političara ko će s kim biti u koaliciji na vlasti ili u opoziciji. 

Dodik i Čović su mu, navodi dalje u razgovoru za Faktor, iznijeli svoja viđenja političke situacije u BiH.

-To su njihovi stavovi koje vi svaki dan u vašoj zemlji imate prilike čuti od njih. Ohrabrivao sam ih, i nudio argumente zašto trebaju uraditi sve što mogu da se BiH približi EU i NATO-u, da urade sve kako bi se što prije formiralo Vijeće ministara. Mislim da ima prostora da se dođe do kompromisnog rješenja - pojašnjava Lajčak i na kraju poručuje:

-Imam osjećaj da smo se oko nečega dogovorili i da bi narednih dana mogli vidjeti pozitivan rezultat za vašu zemlju. Rješenje mora biti takvo da nema političkih gubitnika, ali da je na kraju pobjednik država Bosna i Hercegovina. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.