open-navfaktor-logo
search
Susreti sa zvaničnicima
Lagumdžija u Grčkoj: Sjevernoj Makedoniji je učinjena nepravda, EU gubi kredibilitet
Zemlje Zapadnog Balkana su prošle kroz tragičnu noviju historiju i još se  nisu izvukle iz zastoja na euroatlantskom putu, ali ni sama EU nema svijetlu perspektivu ukoliko se nastavi ponašati kao u najsvježijem primjeru Sjeverne Makedonije- istakao je dr. Lagumdžija
19.10.2019. u 16:05
get url
text

Londonski  "Economist", u saradnji sa vodećim akterima implementacije UN Agende 2030 među kojima je i Globalna UN Mreža za samoodrživi razvoj sa svojim regionalnim ograncima i Nizami Ganjavi međunarodni centar (NGIC), u Atini su održali Treći Samit o samoodrživom razvoju Jugoistočne Evrope i Mediterana.

Na panelu pod nazivom "Politička samoodrživost i upravljanje razvojem“, uvodničari su bili dr. Zlatko Lagumdžija i bivša premijerka Republike Hrvatske Jadranka Kosor.

Liderstvo zasnovano na novoj Viziji Zapadnog Balkana 2030 je dobar indikator implementacije UN Agende 2030 ne samo za naš region već i za EU u cjelini. Nakon izlaganja na panelu o narednim koracima na ovom projektu dr. Lagumdžija je razgovarao sa Jeffrey Sachsom jednim od vodećih svjetskih ekonomista i specijalnim savjetnikom generalnog sekretara UN-a za samoodrživi razvoj i sa George Papandreuom, predsjednikom Socijalističke Internacionale.

O stanju u regionu  dr. Lagumdžija je razgovarao sa  Nikolaos Dendiasom, ministrom vanjskih poslova Grčke. Dr. Lagumdžija je istakao važnost Grčke podrške koju region ima na euroatlantskom putu i posebno podrške koju daje Sjevernoj Makedoniji nakon historijskog dogovora sa Grčkom. 

Ministru Dendiasu je obrazložio stav o neprocjenjivoj šteti i historijskoj nepravdi koju čini EU koja Sjevernoj Makedoniji ne daje ni datum početka pregovora sa EU koje već imaju Srbija i Crna Gora. To nije samo nepravda prema Sjevernoj Makedoniji već i tragičan pokazatelj gubitka kredibiliteta EU koja ovim pokazuje svoju nemoć i nedostatak liderstva koje prije svega treba samoj Evropskoj Uniji.

-Zemlje Zapadnog Balkana su prošle kroz tragičnu noviju historiju i još se  nisu izvukle iz zastoja na euroatlantskom putu, ali ni sama EU nema svijetlu perspektivu ukoliko se nastavi ponašati kao u najsvježijem primjeru Sjeverne Makedonije- istakao je dr. Lagumdžija.

Zajednički je stav da ubrzano integriranje Zapadnog Balkana mora biti na listi prioriteta svih aktera te da je potrebno što brže kreativno i u dobroj volji tražiti načine da se pregovori o ključnim poglavljima koji se odnose na vladavinu prava što prije optočnu  bez uslovljavanja.

Na poziv Marijane Vardonijanis i Vlade Grčke, dr. Lagumdžija je učestvovao u svečanom otvaranju serije naučnih i kulturnih skupova kojima će se naredne godine obilježavati 2500 godina od Termopila i Salamisa koji su obilježili početak stvaranja antičke Grčke kao kolijevke savremene civilizacije. Ovo je bila prilika i za susret sa premijerom Grčke Kirijakos Micotakisom i predsjednikom  Grčke Prokopios Pavlopulosom koji su pokrovitelji ovog skupa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.