open-navfaktor-logo
search
Neustavni postupci
Krug 99: Na sceni Dodikove opasne namjere urušavanja države i ostvarivanja ciljeva secesije
Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99 smatra kako je badava "razvlačiti pamet" historijskom, pravnom, moralnom, naprosto ljudskom argumentacijom, u tumačenju sada već "transparentnih namjera Dodika i kolaboracionista na urušavanju mira i nastavka politike nasilnim sredstvima protiv internacionalno priznate države Bosne i Hercegovine".
23.04.2023. u 11:31
get url
text

Iz te asocijacije podsjećaju kako je i prije 32 godine bilo nepriznavanje legalnog Ustava Republike BiH, formiranje paradržavnih tvorevina, jednostrano napuštanje Skupštine i institucija RBiH, nepriznavanje rezultata Referenduma, mišljenja i stavova međunarodnog pravnog autoriteta Badinterove komisije o nepostojanju uvjeta za samoopredjeljenje naroda u kontekstu prava svakog čovjeka na suverenitet i etnički identitet. Identično kao i danas sa jednostranim postupcima i prethodno generiranim stanjem politike i strategije korak po korak na urušavanju države i ostvarivanju ciljeva iredentizma i secesije.

 - Crta podvučena na pitanje državne imovine jeste opravdan povod za konačno suočenje sa deklarisanim ciljevima i realnim pretpostavkama neophodnim za jačanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta države BiH. U novonastalim okolnostima, nužno je definiranje prije svega jedinstvenog državotvornog odgovora i stavova pred očitim opasnostima za mir i iznalaženje konkretnih odgovora svih državotvornih političkih snaga prema Dodikovim jednostranim akcijama i neustavnim postupcima - navode u saopćenju iz Kruga 99.

Naglašavaju kako je u ovom času potrebno stvarati imunitet na manipulativne moći propagande, hibridnog ratovanja i produciranja fatalizma, te nemuštih tumačenja Dodikovih postupaka i iredentističkih kolaboracionista bilo u politici ili javnosti.

- Predstojeće blokade, uspostavljanje unutarnjih granica i graničara, jedinstva državnog teritorija, nove prepreke slobodama kretanja i poslovanja, ubrzanje migracija iz zemlje ne smiju biti zakašnjelim razlogom otrežnjenja. Pouke onih događanja s početka 1990-tih i naivnost politike ustupaka koja je tada iskazana, nikada se više ne smije ponoviti - ističu iz Kruga 99.

Smatraju kako je istina da su Dodikove namjere vođenja njegovih ličnih interesa, koje u sprezi sa velikodržavnim ekspanzionizmom čuvaju postojeći sistem korupcije i nepotizma s ciljem zaštite ličnog bogatstva i moći.

- Namjera da blokadama i odcjepljenjem izvrši otimačinu teritorija suverene države, izbjegne odgovornost i moguće hapšenje za niz započetih kriminalnih djela, izgleda da ima podršku i većeg dijela opozicionog bloka. Zato Dodik neće Ustavni sud BiH, neće Sud BiH, neće vladavinu prava i neće nezavisna pravosudna tijela, već hoće ona koju samo on kontrolira i kojima upravlja - naglašavaju iz Kruga 99. 

Dodaju kako nužan korak aktivnog otpora posljednjem najavljenom činu urušavanja države i mira, jeste ubrzano kristalisanje državotvornog političkog saveza, bez obzira na koalicioni raspored političkih snaga.

- Prijetnje državnom suverenitetu, teritorijalnom integritetu te obnovi nasilja, i političkog i sigurnosnog, stoje pred odgovornim političkim subjektima i svim građanima. Stanovništvo mora imati pouzdan oslonac za očuvanje vlastite sigurnosti, koliko i države. Snage iredentizma i separatizma ogolile su svoje namjere, a konkretni odgovori moraju biti jedinstveni, jasni i transparentni. Vokabular, retorička gimnastika i nemušto zamajavanje očiju javnosti će se prepoznati s rastom novih agresivnih namjera i opasnosti - navode iz Kruga 99.

Upozoravaju kako su zbog toga nužna internacionalna savezništva koliko i očekivanja da se ispune garantovane obaveze svjedoka i potpisnika dejtonskog sporazuma za mir u BiH te da će se stvarne namjere i djela morati mjeriti konkretnim i jasno ocrtanim ciljevima i angažmanom.

- Dodatne međunarodne vojne snage trebaju biti raspoređene na vanjskim granicama BiH - Foča, Bijeljina, Brčko, Kostajnica, Livno i drugo. Njihovi ciljevi bit će utoliko uvjerljiviji ukoliko to bude slijedila i konkretna podrška državotvornim snagama sigurnosti i obrane u zemlji. Pogotovo sada kada su sve glasnije proklamacije o namjerama da se oružane snage Srbije i Hrvatske angažuju, kao iu proteklom ratu, u slučaju proklamovane i fingirane ugroženosti za svoj narod u BiH, navodi se u saopćenju Kruga 99.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.