open-navfaktor-logo
search
Odnosi dvije zemlje
Krišto nakon sastanka s Orbanom: Želimo unaprijediti odnose s Mađarskom
Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto, nakon susreta sa predsjednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom u Sarajevu, poručila je da dvije zemlje imaju dobre prijateljske i susjedske odnose, bez otvorenih pitanja.
22.06.2023. u 11:29
get url
text

VEZANI TEKST - Viktor Orban stigao u službenu posjetu BiH, dočekala ga Krišto

Orban je jutros doputovao u službenu posjetu Bosni i Hercegovini. Krišto se zahvalila na prijateljskom, iskrenom i otvorenom razgovoru koji je išao u pravcu interesa obje zemlje.

- Kroz razgovor naglasili smo naše dobre, posebno prijateljske, a možemo kazati i susjedske odnose bez ikakvih otvorenih pitanja s naglaskom na unapređenje i učvršćivanje veza po raznim segmentima saradnje, od prostora na polju energetike, posebno u ovim vremenima energetske krize - poručila je Krišto.

Navela je da su na poseban način kroz današnji susret i razgovor informisali mađarskog premijera o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, odnosima, funkcionisanju institucija, kao i prioritetu i fokusu rada Vijeća ministara BiH.

Istakla je da su izrazili zadovoljstvo i zahvalnost Mađarskoj koja podržava Bosnu i Hercegovinu na evropskom putu.

- Naglasili smo našu dobru privrednu saradnju koja se očituje kroz razna ulaganja, sklopljene ugovore i sporazume. Također, veliki broj ugovora i sporazuma imamo i u proceduri i nadamo se da ćemo kroz našu bilateralnu saradnju učiniti sve da se realizacija ovih sporazuma koji su u proceduri što brže okonča na dobrobit privredne saradnje zemalja - kazala je Krišto.

Naglasila je kako Bosna i Hercegovina na evropskom putu želi imati dobru saradnju s Mađarskom.

- Želimo učvršćivati odnose i vjerujem da će ovaj susret i boravak Orbana u Bosni i Hercegovini biti značaja iskorak u odnosima dviju zemalja - zaključila je Krišto.

Orban će se danas sastati i sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine te kolegijem oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Planirano je da danas posjeti i Banja Luku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.