open-navfaktor-logo
search
Prvi proizvodi u BiH
Krajiški omač i trahana registrirani oznakom garantirano tradicionalnih specijaliteta
Dr.sci. Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine i Kemal Hrnjić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine uručili su danas u Bihaću predstavnicima Udruženja Stari-novi okus rješenja o upisu proizvoda Krajiški omač i Krajiška trahana u Registar garantirano tradicionalnih specijaliteta. To su ujedno prvi proizvodi u Bosni i Hercegovini registrirani oznakom garantirano tradicionalnog specijaliteta, saopćeno je iz ove agencije. 
23.06.2023. u 11:31
get url
text
Krajiška trahana
Krajiška trahana

- Osim ova dva proizvoda, mi smo u proteklom periodu izdali rješenja za još pet proizvoda koji su registrirani oznakom porijekla i oznakom geografskog porijekla. Posebno nam je zadovoljstvo što je za Livanjski sir, kao jedan od proizvoda registriranih u Bosni i Hercegovini, posredstvom Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, pokrenuta procedura registracije na nivou Evropske unije - izjavio je direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Uz Livanjski sir, oznakom zemljopisnog porijekla registrirani su Visočka pečenica i Nevesinjski krompir, dok su oznakom porijekla registrirani Livanjski izvorni sir i Drvarski mućeni pekmez od drenjina. Značajnu podršku procesu registracije oznaka, kroz novčane poticaje, pružaju entitetska ministarstva poljoprivrede.

- Decenije usmenih i pismenih receptura našeg krajiškog naroda napokon je prepoznato i kroz uvrštavanje u Registar garantirano tradicionalnih specijaliteta. Na ovaj način u prilici smo da dodatno promoviramo bogatu krajišku trpezu i turističku ponudu, ali i da čuvamo našu kulturnu baštinu. Vjerujem da će ova aktivnost pružiti priznanje proizvođačima i očuvati izvorni karakter ovih specijaliteta. U okviru Federalnog ministarstva poljoprivrede opredijeljeni smo da naše proizvođače podržimo i kroz podršku certifikaciji proizvodnje, što će doprinijeti njihovom boljem pozicioniranju na tržištu - kazao je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić.

Predstavnici Udruženja Stari-novi okus i Obrtničke komore USK izrazili su zadovoljstvo zbog uspješno provedene procedure registracije oznaka.

- Ova oznaka za odabrane proizvode kao Garantirano tradicionalni specijalitet će omogućiti da se certifikuju postojeći proizvođači tradicionalne hrane, ali isto tako pružiti mogućnost za novo pokretanje startup-ova, te osnivanje novih obrta i nova zapošljavanja. Kroz projekt je predviđena certifikacija najmanje dva postojeća proizvođača i dva nova proizvođača koji će se certifikovati i imati pravo korištenja oznake na svojim proizvodima. Obrtnička komora će nastojati da se to proširi na veći broj proizvođača, s tim da ćemo svakako voditi računa o zakonskim regulativama u pogledu korištenja oznake i certifikacije proizvođača - istaknuo je Enes Arapović, predsjednik Obrtničke komore USK.

Džemil Hajrić i Enes Arapović

Krajiški omač i Krajiška trahana su dvije vrste tjestenine koje se odlikuju tradicionalnom recepturom i načinom proizvodnje u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, odnosno na području Unsko-sanskog kantona.

Prof.dr.sc.Halid Makić naglasio je da su aktivnosti na registraciji oznake za Krajiški omač i Krajišku trahanu financijski potpomognute od strane projekta USAID Turizam BiH.

- Izradu proizvođačke specifikacije i ostale potrebne dokumentacije pripremali su profesori Biotehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću. Ova oznaka ima višestruki značaj, kako za proizvođače tradicionalne hrane, tako i za turističke subjekte u Unsko-sanskom kantonu. Pored toga, ova oznaka je i obilježje USK, pa i šire, kao dio turističkog brenda destinacije, te obilježje gastronomske ponude USK - pojasnio je prof. Makić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.