open-navfaktor-logo
search
Press konferencija
Koordinacija sindikata u KS: Ako se Vlada KS i premijer Forto ne uozbilje, paralizirat ćemo funkcionisanje KS
Koordinacija osam sindikata u Kantonu Sarajevo, koju čine sindikati osnovnog obrazovanja, policije, državnih i kantonalnih služebnika srednjeg obrazovanja, radnika u zdravstvu i komunalnoj privredi na današnjoj press konferenciji najavili su održavanje protestnog skupa, koji će biti održan u narednu srijedu - 14. decembra ispred zgrade Vlade KS od 10 do 11 sati.
09.12.2022. u 10:11
get url
text

Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS, pozvao je sve radnike, članove sindikata iz javnog sektora u KS da 14. decembra izađu i iskažu svoje nezadovoljstvo te upute upozorenje Vladi KS da se radnicima mora vratiti dostojanstvo.

- Vlada KS ne poštuje Koordinaciju sindikata kao socijalnog partnera. Vlada KS u ovom trenutku ne želi povećati plaće radnicima u 2023. godini niti želi isplatiti jednokratnu novčanu pomoć radnicima u 2022. godini. Mi ćemo sa skupa poslati jasne poruke i upozoriti Vladu KS da ovo nije kraj naših aktivnosti i ukoliko se Vlada ne uozbilji i ne pristupi ozbiljno pregovorima sa osam predstavnika sindikata, koji predstavljaju 25.000 radnika, mi ćemo poduzeti i druge rigoroznije sindikalne mjere, uključujući i masovne velike proteste, štrajkove upozorenja i u konačnici generalni štrajk, što će uzrokovati paralizu funkcionisanja KS – istakao je Sivro.

VEZANI TEKST - Nezadovoljni radnici izlaze na proteste pred Vladu KS 14. decembra

Prema njegovim riječima, sindikati su ignorisani od strane premijera KS Edina Forte.

- Na dva sastanka smo tražili i u nekoliko navrata pisali da nam se odgovori stav Vlade vezano za osnovicu za povećanje plaća radnicima i za isplatu jednokratne novčane pomoći da bi dan nakon što smo MUP-u KS, policijskoj stanici Centar zvanično najavili proteste i krenuli u organizaciju, dobili te odgovore. Ako misli premijer da može tako funkcionisati socijalni dijalog u KS onda treba dobro razmisliti da li se treba ponovo prihvatiti te funkcije jer će i njegova funkcija biti upitna ako svi radnici krenu u radikalne sindikalne mjere. Forto će vidjetu u narednu srijedu da se ovdje ne radi o želji i volji osam ljudi, nego da je riječ o nezadovoljstvu radnika u KS - poručio je Sivro.

Elvir Zornić, zamjenik predsjednika Koordinacije sindikata u KS, naglasio je kako Vlada KS nijednog momenta nije došla spremna sa ciframa da kaže "to su opravdani razlozi zbog kojih mi vama ne možemo povećati osnovicu niti isplatiti jednokratnu novčanu pomoć". 

{$galerijaFotografija}

- Mi smo na vrijeme sa Vladom pokrenuli sve pregovore kada je u pitanju isplata jednokratne novčane pomoći i povećanje osnovice za obračun plaće za 2023. gdje smo u startu delegirali pitanja koja nas se najviše tiču, poput osnovnog povećanja plaće zbog inflacije koja je svakim danom sve veća. U dva sastanka koja smo imali sa Vladom KS nismo nijednom dobili pisani dokaz fiskalne procjene trenutnog stanja u budžetu, koliko je izvršenje budžeta za prvih 10,11 i sada već 12 mjeseci. Ministarstvo finansija radilo je paušalne proračune, mi svi znamo da u finansijama je nemoguće imati okrugle cifre. Nas zanima kako se potrefilo da je punjenje budžeta zbog inflacije jednako onoliko koliko će nam biti oduzeto ponderom u KS, a to je otprilike 130 miliona KM te je od te cifre nama prezentovano navodno da ide 60 posto na plaće koje su planirane budžetom. To su za nas neprihvatljive stavke. Dopis premijera za nas je više od pokazatelja da ne poštuje Koordinaciju sindikata u KS. Ne znam da li su oni u Vladi svjesni da mi predstavljamo više od 20.000 radnika koji su još više ljuti. Sve nam više dolazi dopisa sa imenima ljudi koji će učestvovati na protestima - naveo je Zornić. 

 Sindikati od povećanja osnovice neće odustajati, jer će inflacija, dodaje Zornić, rasti i u narednim mjesecima. 

- Zbog toga je sasvim normalno i opravdano da se osnovica mora povećati. Na kraju bih poručio i Vladi KS i premijeru Forti - milijardu KM je razloga zašto je nama svima Ne-Vlade neprihvatljiv odgovor. Pokažite da ste odgovorni kao i sve druge vlade koje su to uradile i da vam je stalo do radnika - kazao je Zornić.      

0J4A4903.JPG
1 od 14
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.