open-navfaktor-logo
search
Postignut dogovor
Konstituirajuća sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH 27. novembra
Na konstituirajućoj sjednici za sedam dana certifikate bi trebali preuzeti novoizabrani zastupnici
21.11.2018. u 13:25
get url
text

Konstituirajuća sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH bit će održana u utorak, 27. novembra.

Ovo je dogovoreno na današnjem sastanku u zgradi Parlamenta Federacije BiH, kojem su prisustvovali predstavnici političkih stranaka koje su na proteklim izborima dobile mandate za Federalni parlament.

Sastanku, koji je sazvao predsjedavajući aktuelnog saziva Zastupničkog doma Edin Mušić, prisustvovali su Melika Mahmutbegović (SDA), Mladen Bošković (HDZ), Samer Rešidat (DF), Nermin Muzur (Narod i pravda), Nasiha Pozder (Naša stranka), Elzina Pirić (PDA), Munib Jusufović (SBB), Damir Mašić (SDP), Amer Obradović (Nezavisni blok) i Mirvet Beganović (Laburistička stranka).

Mušić je nakon sastanka rekao da je CIK dostavio certifikate za svih 98 zastupnika koji su osvojili mandate te da će na sjednici oni biti podijeljeni.

Osvrnuo se na mandat 2014-2018. rekavši da je on bio specifičan iz više razloga.

- Mislim da smo bez obzira na sve teškoće koje smo imali uspjeli Federaciju održati jako stabilnom i dovesti je do kraja mandata sa mnogo usvojenih bitnih dokumenata, kako za penzionere, tako i za boračku populaciju i socijalne kategorije. Mislim da smo uspjeli donijeti dosta reformskih zakona koji će svoju efikasnost pokazati tek u nekom narednom periodu, a s s druge strane, bilo je tu i nekih razvojnih odluka. Rad ili nerad bilo čiji treba posmatrati sa određene vremenske distance- rekao je Mušić.

Na današnjem sastanku imenovane su privremene komisije koje su potrebne za održavanje sjednice. Dnevnim redom predviđen je i izbor novog rukovodstva, mada je malo vjerovatno da će se to desiti u utorak jer parlamentarne stranke još nisu dogovorile ko bi mogao činiti većinu u Federaciji.

Novinarima su se obratili i Damir Mašić, Samer Rešidat i Nermin Muzur. Sva trojica istaknuli su da je u ovom trenutku nezahvalno govoriti ko će činiti većinu u Federaciji. Također, istaknuli su da CIK još nije odlučio na koji način će biti popunjen Dom naroda Federalnog parlamenta.  

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.