open-navfaktor-logo
search
Sporan Klub Hrvata
Konstituirajuća sjednica Skupštine ZDK prekinuta
Nastavak sjednice održat će se u četvrtak, 29. novembra, a na današnjem prvom dijelu konstituirajuće sjednice zastupnici su položili zakletvu, te izabrali predsjednika Kluba Bošnjaka i Srba
23.11.2018. u 16:26
get url
text

Danas je u Zenici održana konstituirajuća sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, kojom su zastupnici osmog saziva Skupštine ZDK-a, uz polaganje svečane zakleteve i zvanično preuzeli mandate osvojene na oktobarskim općim izborima, javlja Anadolu Agency (AA). 

Iako je dnevnim redom predviđeno da se održi i radni dio sjednice koji se tiče osnivanja klubova poslanika konstitutivnih naroda, te izbora rukovodstva Skupštine, sjednica je prekinuta na drugoj tački dnevnog reda i bit će nastavljena u naredni četvrtak.  Ovom konstituirajućom sjednicom, Skupština Zeničko-dobojskog kantona dobila je novi saziv koji broji 35 poslanika iz devet političkih stranaka. 

Konstituirajuću sjednicu Skupštine otvorio je dosadašnji predsjedavajući Skupštine ZDK, Jasmin Duvnjak koji je pročitao odluku Centralne izborne komisije, potom su prisutnim zastupnicima uručena uvjerenja od Centralne izborne komisije nakon čega su pristupili i svečanom polaganju zakletve. 

 Jasmin Duvnjak, dosadašnji predsjedvajući Skupštine ZDK-a rekao je kako je u prvom dijelu konstituirajuće sjednice Skupštine ZDK uručeni certifikati izabranim zastupnicima koji su potom položili svečanu zakletvu, čime su i zvanično preuzeli mandate. 

-Nijedan od 35 zastupnika nije odbio mandat. Mi smo danas u ovom svečanom prvom dijelu konstituirajuće sjednice osmog saziva Skupštine predočili zastupnicima izvještaj CIK-a BiH o ovjerenim mandatima, zastupnici su preuzeli certifikate, položili svečanu zakletvu i preuzeli mandate - pojasnio je Duvnjak.

On je potom dao pauzu u trajanju od 30 minuta na kojoj su trebali da se konstituišu klubovi konstitutivnih naroda, Klub zastupnika Bošnjaka, Klub zastupnika Hrvata i Klub zastupnika Srba. Kluba zastupnika ostalih nema, s obzirom da nijedan od odabranih zastupnika se nije tako izjasnio. 

  Duvnjak je naglasio kako danas svakako neće biti moguće sjednicu privesti kraju zbog šeste tačke dnevnog reda koja se odnosi na izbor delegata Skupštine za Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. 

-Nećemo biti u mogućnosti da ovu sjednicu završimo do kraja, odnosno, da se realizuje cijeli dnevni red od utvrđenih šest tačaka, s obzirom da šesta tačka izbor delegata Skupštine kantona za Dom naroda Parlamenta FBiH ne može se realiziriati jer nismo dobili pravilnik odnosno uputstva CIK-a o načinu i broja izbora zastupnika za federalni Dom Parlamenta. Danas je moguće da radimo do šeste tačke dnevnog reda i da napravimo prekid sjednice dok ne dobijemo ovo uputstvo iz CIK-a. Ono što je važno naglasiti je da je u dosadašnjem toku sjednice sve proteklo u najboljem mogućem redu, danas je poseban dan za ZDK i svim zastupnicima sam poželio mnogo sreće i uspjeha u predstojećem radu - rekao je Duvnjak.

No, iako je bilo predviđeno da sjednica traje do šeste tačke dnevnog reda, ona je nakon pauze prekinuta na drugoj tački dnevnog reda, odnosno, kod osnivanja klubova poslanika konstituivnih naroda.

  Inače, klubovi predstavnika konstituirajućih naroda bit će formirani prema omjeru 25 Bošnjaka, devet Hrvata i jedan zastupnik u klubu Srba. 

Dosadašnji predsjedavajući Skupštine ZDK, Jasmin Duvnjak rekao je da je današnja sjednica ipak, prekinuta na drugoj tački dnevnog reda, te da je njen nastavak predviđen za četvrtak, 29. novembra. 

-U okviru druge tačke dnevnog reda išlo je konstituisanje klubova naroda, klubova poslanika Bošnjaka, Hrvata i Srba. Informisani smo da je Klub Bošnjaka konstituisan, da su izabrani predsjednik i zamjenik predsjednika Kluba Bošnjaka, Klub poslanika Srba je konstituisan, a Klub zastupnika Hrvata nije konstituisan, odnosno, nisu izabrali predsjednika i zamjenika predsjednika kluba. Nakon izvještaja koje su podnijeli predsjednici ova tri kluba poslanika u Skupštini ZDK-a, zastupnik iz stranke SDP-a predložio je zaključak da se današnja sjednica prekine i da njen nastavak bude u četvrtak, 29. novembra sa početkom u 10 sati. Dao sam to kao predsjedavajući na glasanje i jednoglasno su zastupnici usvojili taj zaključak - rekao je Duvnjak.

Za predsjednika Kluba Bošnjaka izabran je Nusret Imamović iz Koalicije koju predvodi Nezavisni blok, dok je kao zamjenik predsjednika izabrana Maida Tanović iz SDP-a. Formiran je i Klub Srba, čiji je predsjednik Mladen Simić iz SDP-a, ujedno i jedini zastupnik iz reda Srba.  

Jasminko Kapić, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini ZDK rekao je kako je nakon što nije formiran Klub Hrvata traženo da se prekine sjednica do narednog četvrtka.

-Nakon što je obavljen svečani dio sjednica i dodijeljeni mandati zastupnicima, prešli smo na prvu tačku redovne sjednice, što je bilo osnivanje Klubova poslanika konstituivnih naroda. Nakon što nije konstituisan Klub Hrvata, odlučili smo da prekinemo sjednicu i tražimo nastavak 29.11. u 10h - rekao je Kapić.

Vedran Kaser, zastupnik SDP u Skupštini ZDK, rekao je kako nije bilo moguće formirati Klub Hrvata radi neriješenog rezultata nakon glasanja unutar ovog kluba.

-Mi smo imali u pauzi sjednice imali svoju sjednicu Kluba Hrvata, ali se nismo uspjeli dogovoriti oko rukovodstva kluba i nismo izabrali predsjednika i zamjenika predsjednika te na taj način nije ni konstituisan Klub Hrvata u Skupštini ZDK-a. U opcijama su bili u ime lijevog, građanskog bloka Vlasta Kalas i ja, a sa druge strane iz HDZ-a BiH Ivo Tadić i Vedrana Dugonjić. Prilikom glasanja imali smo situaciju da je bilo neriješeno, odnosno 4:4. Vjerujem da će biti poterebne dodatne konsultacije do četvrtka, a onda ćemo prije sjednice održati konstituirajuću skupštinu Kluba Hrvata, izabrati rukovodstvo i nastaviti sa radom u Skupštini - rekao je Kaser.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.