open-navfaktor-logo
search
Sastanak šestorke
Konfuzna situacija: Da li će Skupština KS prihvatiti ostavku ministrice Bogunić
Ne možemo dati bjanko podršku novoj ministrici, ako prije imenovanja ne čujemo njenu viziju ili program i jasne odgovore na izazove koji su prisutni u obrazovanju u ovom trenutku
22.09.2019. u 17:16
get url
text

Tematska sjednica Skupštine Kantona Sarajevo posvećena obrazovanju neće, kako je to ranije najavljeno, biti održana 30. septembra, potvrdio je šef Kluba Saveza za bolju budućnost u Skupštini Kantona Sarajevo Zvonko Marić.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo nije ispoštovalo poslovničku proceduru, odnosno nije na vrijeme dostavilo skupštinskim zastupnicima materijal za sjednicu.

- Po Poslovniku Skupštine KS ministrica Zineta Bogunić ili neko koga ona ovlasti trebala je zastupnicima dostaviti materijale 12 dana prije održavanja sjednice. Ministrica Bogunić dala je ostavku u vrijeme kada je dramatično stanje u oblasti obrazovanja i željno smo očekivali tu sjednicu koja se neće održati. Bojim se da će zbog proceduralnih razloga ta sjednica biti odgođena na neodređeno vrijeme – kaže Marić za Faktor. 

Na Tematskoj sjednici Skupštine KS ministrica Bogunić trebala bi biti uvodničar, a još se ne zna hoće li ostati na ovoj funkciji ili će biti imenovana nova ministrica, Dženisa Buljugić koju je već predložila Vlada KS, ali je treba imenovati Skupština KS.

- Ne može se izabrati nova ministrica, ako Skupština KS ne prihvati ostavku Zinete Bogunić. Ne možemo dati bjanko podršku novoj ministrici, ako prije imenovanja ne čujemo njenu viziju ili program i jasne odgovore na izazove koji su prisutni u obrazovanju u ovom trenutku. Tek kada čujemo program nove ministrice onda ćemo se opredijeliti hoćemo li joj dati podršku ili ne, ali za sada imamo samo njenu biografiju – pojašnjava naš sagovornik.

Kada bi se prihvatila ostavka Bogunić i imenovala nova ministrica Buljugić, Marić je izrazio sumnju da li je Buljugić upućena šta piše u materijalima za Tematsku sjednicu o obrazovanju.

- Kanton Sarajevo nalazi se u konfuznoj situaciji. Najavljeni su štrajkovi od predškolskog do visokog obrazovanja. Nagomilalo se problema i vladajuća većina u Vladi i Skupštini KS moraju dati odgovore na goruće probleme u obrazovanju – zaključuje Marić.

Zbog problema nastalih u vezi sa održavanjem tematske sjednice i razrješenjem stare, odnosno imenovanjem nove ministrice, kantonalna šestorka će se sastati sutra u prostorijama Općine Stari Grad. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.