open-navfaktor-logo
search
Posjeta
Konaković u Mađarskoj zamolio Szijjarta da razgovara s Dodikom
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković u zvaničnoj je posjeti Mađarskoj gdje se susreo sa ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Szijjartom.
14.07.2023. u 18:31
get url
text
Elmedin Konaković i Peter Szijjarto
Elmedin Konaković i Peter Szijjarto

- Konaković je istakao da kao ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine izuzetno cijeni doprinose Vlade Mađarske svim građanima BiH bez obzira u kom dijelu države žive dok se poštuje Ustav BiH, teritorijalni integritet i suverenitet, jednako kao i za pakete pomoći sektoru poljoprivrede, te programima energetske, obrazovne i svih vidova saradnje. 

Konaković je naglasio kako se intenzivno zalaže za ostvarenje prioriteta koje je EU postavila pred Bosnu i Hercegovinu, kao i za intenziviranje prioriteta Berlinskog procesa i svih regionalnih inicijativa, koje su prepoznate u BiH, ali i u EU.

Naveo je da je Bosna i Hercegovina zainteresirana za zajedničko regionalno tržište kako bi i sama bila dio kompatibilnog tržišta Zapadnog Balkana, ali i tržišta Europske unije, te trenutno obostrano prepoznavanje važnosti jedinstvenog evropskog tržišta treba iskoristiti u nastojanju ispunjenja cilja, dobivanja punopravnog članstva u Evropskoj uniji - navedeno je u zvaničnom saopćenju iz MVP BiH.

BHRT je javio da su se Konaković i Szijjarto složili da BiH što prije treba završiti Berlinski proces.

- U BiH smo blizu dogovora da barem dva od tri ugovora usvojimo, a i da taj jedan ubrzo završimo - kazao je Konaković.

Zamolio je Szijjarta da razgovara s Dodikom, inače partnerom "Trojke" i HDZ-a u bh. državnoj vlasti.

- Zamilio sam ga da svoje dobre veze u RS iskoristi i objasni, zato što je unutar Evropskoj uniji i zna koje benefite donosi EU. Mi sad imamo političku krizu jer imamo napad na Ustavni sud BiH. Da lobira i zagovara da se vratimo na početnu stabilnost, a iz koje možemo onda kreirati nove prilike i da isporučimo EU dio obaveza i da dobijemo nazad ruku, ako su iskreni - kazao je Konaković, javlja BHRT.

Dodao je da Szijjarto treba iskoristiti sve kapacitete i razgovarati sa svim liderima u BiH "i da iskoristimo ovaj trenutak".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.