open-navfaktor-logo
search
Ministar o svemu
Konaković o prethodnicima: Poigravali se sa BiH, popravljamo lošu i blijedu sliku koju su ostavili
Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, u današnjem obraćanju javnosti naglasio je važnost sutrašnje zajedničke sjednice Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH u Zagrebu te naglasio da ima ozbiljan dnevni red na kojem je najviše tačaka u vezi s infrastrukturnim projektima.
19.06.2023. u 13:43
get url
text

- Sutrašnja zajednička sjednicaima ogroman, ozbiljan i obiman dnevni red. Ono što me najviše raduje najviše su tačke koje su konkretni infrastrukturni projekti. Neki o kojima se dugi niz godina nije govorilo. Dakle, sutra je 15 projektnih stvari o kojima ćemo govoriti - kazao je Konaković te izdvojio mostove Brčko - Gunja, Orašje - Županja, te unsku i cestu Jajce - Bihać - Kladuša:

- Zaista su to ozbiljni infrastrukturni projekti koji će nadam se od ove sjednice potpuno oživjeti, dinamizirati se njihova implementacija. To je najbolje što možemo učiniti za građane i Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Dodao je da će biti puno tema koje se tiču i sukcesije iz bivše SFRJ, saradnje na području diplomatskog usavršavanja, zatim odlagalište nuklearnog otpada koje Hrvatska planira napraviti na Trgovskoj gori...

- Konkretno pitanje rješavanja imovine nemamo ponuđena rješenja, ali naravno od te teme ne odustajemo. Jučer sam imao intervjue za nekoliko medija u Hrvatskoj u kojima sam naglasio to kao jedno od prioritetnih. Naša diplomatija će se baviti imovinom Bosne i Hercegovine dok god postojimo. To je vrlo važna tema, nismo naravno najzadovoljniji tom temom i kako stojimo trenutno u Hrvatskoj, ali ćemo učiniti sve da se ta tema popravlja - istakao je Konaković.

Otkrio je i da će se na sutrašnjoj sjednici dvije vlade razgovarati o graničnim prijelazima, migracijama...

- Mislim da je zaista vrlo, vrlo važna sjednica koja nas čeka sutra. Ona nije historijska, neće se riješiti svi naši problemi, ali delegiranje ovih tačaka pokazuje spremnost s obje strane da se i one teme koje dolaze, a dugo nisu, napokon otvaraju i ratifikacija granica i naša imovina i još neke druge - zaključio je ministar vanjskih poslova BiH.

Šef bosanskohercegovačke diplomatije izrazio je zadovoljstvo aktivnostima ministarstva i njega samog u proteklih mjesec dana. Ocijenio je da je velika stvar što se u periodu od svega sedam dana uspio sastati s američkim, njemačkim, saudijskim i britanskim kolegama, što prema njegovom mišljenju u tako kratkom vremenskom roku ne uspijeva ni mnogo utjecajnijim državama od BiH.

- Još jednom izražavam žal zbog činjenice da se diplomatija Bosne i Hercegovine poigravala Bosnom i Hercegovinom, da su zapravo ostavili tako lošu i blijedu sliku gdje god dođemo, koju popravljamo i uspijevamo u tome. Ali je toliko propuštenih prilika, da se tamo gdje se govori o BiH nas nije bilo, da tamo gdje su trebalo prave informacije, informacija nije bilo i da zapravo tek su sada ljudi iznenađeni da postoji politička organizacija, grupa, koalicija, ministarstvo koje se na normalan način bavi svojim poslom i odmah i vrlo brzo vraća poziciju BiH koja joj i pripada - naglasio je Konaković.

Ministar vanjskih poslova BiH najavio je i posjetu Ljubljani, nakon zajedničke sjednice s Vladom Hrvatske, gdje će se sastati sa slovenačkom koleginicom Tanjom Fajon.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.