open-navfaktor-logo
search
Vijeće ministara BiH
Konačno imenovana Komisija za suzbijanje zloupotrebe droga, hoće li legalizirati kanabis u medicinske svrhe
Tu listu donosi Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, ali njenu izmjenu predlaže i Komisija za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga čije se formiranje "razvlačilo" mjesecima.
AUTOR: Autor: M. R. S.
09.04.2024. u 13:47
get url
text
Sa sjednice Vijeća ministara BiH
Sa sjednice Vijeća ministara BiH
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine konačno je donijelo Odluku o imenovanju Komisije za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga, nakon što je istekao mandat dosadašnjih članova imenovanih po funkcijama.
Na ovu se komisiju čekalo da bi bio poduzet i pretposljednji korak ka legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe. Pitanje legalizacije kanabisa u medicinske svrhe rješava se od 2016. godine, kada je ekspertna radna grupa pri Vijeću ministara BiH dala zeleno svjetlo za to.
Prije više od šest mjeseci je Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine predložila izmjenu liste lijekova na način da se kanabis premiješta iz tabele zabranjenih supstanci u tabelu supstanci i biljaka pod strogom kontrolom. 
Tu listu donosi Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, ali njenu izmjenu predlaže i Agencija za lijekove BiH i Komisija za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga čije se formiranje "razvlačilo" mjesecima. 
Današnjom odlukom Vijeća ministara BiH u Komisiju su imenovani ministrica civilnih poslova BiH Dubravka Bošnjak, ministar zdravstva FBiH Nediljko Rimac, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Alen Šeranić, šef Odjela za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta Asmir Mujanović i šef Odsjeka za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga u Ministarstvu sigurnosti BiH Dragan Vukadin. 
- Uspostava ove komisije omogućit će jačanje međunarodne saradnje s drugim državama i nadležnim međunarodnim tijelima te provedbu međunarodnih konvencija, a posebno konvencija UN-a u području nadzora nad nedopuštenom trgovinom opojnim drogama - saopćili su iz Vijeća ministara BiH.
Dodaju da su prethodno odlučili o prestanku važenja ranije odluke iz 2008. godine kojom je bio proširen sastav ove komisije. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.