open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Komisija na ivici kvoruma: Magazinović glasao za Amidžića, "stvar" spasila Baručija
Komisija za pripremu izbora Vijeća Ministara Bosne i Hercegovine dala je preporuku da Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine potvrdi imenovanje SNSD-ovog Srđana Amidžića za novog ministra finansija i trezora Bosne i Hercegovine.
22.08.2023. u 12:55
get url
text

VEZANI TEKST - "Pao" dogovor partnera, danas imenovanje SNSD-ovog Srđana Amidžića za ministra finansija BiH

Data je preporuka i da Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, bude potvrđen za drugog zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto.

Prema informacijama koje smo dobili, komisija je radila na ivici kvoruma. Na sjednici je bilo osam članova od njih 14. Od ovih osam, sedam je glasalo za davanje preporuke za Amidžića i Košarca, a jedno je bilo protiv.

Šest članova Komisije nije došlo. Da je na sjednici bilo sedam članova, komisija ne bi imala kvorum za odlučivanje.

Aida Baručija (Bh. Inicijativa-Kasumović Fuad) nam je potvrdila da je sedam bilo za, a jedno protiv, i to da je ona bila protiv davanja preporuke za imenovanja.

- Da ja nisam došla, ne bi bilo kvoruma. Ostala sam dosljedna onome što sam rekla i bila sam protiv. Prvo usvajanje reformskih zakona pa onda imenovanja. Ako zakoni budu usvojeni danas na sjednici Zastupničkog doma kako je rečeno da je dogovoreno na sastanku u Istočnom Sarajevu, neću imati problem podržati imenovanja – rekla je Baručija.

To znači da je za glasao i Saša Magazinović (SDP) koji je jučer saopćio da ne postoje uvjeti za imenovanje Amidžića jer nije ispoštovan dogovor da na današnjoj sjednici Zastupničkog doma bh. Parlamenta budu razmatrani dodatni evropski zakoni.

VEZANI TEKST - Magazinović: Nije ispoštovan dogovor, stoga nema uvjeta da SNSD-ov ministar bude imenovan danas

Ti dodatni zakoni se trebaju naći na sutrašnjoj sjednici Vijeća ministara BiH.

Na sjednicu Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara danas nisu došli zastupnici iz opozicije, i to Milan Dunović (DF), Jasmin Emrić (NES), Darko Babalj (SDS), Mira Pekić (PDP), Nenad Grković (Za pravdu i red) i Nermin Mandra (SDA).

To znači da su prisustvovali Predrag Kožul (HDZ), Sanja Vulić (SNSD), Nihad Omerović (NiP), Aida Baručija (Bh. Inicijativa-Kasumović Fuad), Sabina Ćudić (Naša stranka), Saša Magazinović (SDP), Milan Petković (Ujedinjena srpska) i Čedomir Stojanović (Demos).

Potvrđivanje ovih imenovanja planirano je danas na hitnoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH koja treba biti zakazana i održana nakon redovne sjednice.

Pozicija ministra finansija i trezora, te pozicija zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara BiH ostale su upražnjene nakon što je Zoran Tegeltija (SNSD) preuzeo funkciju direktora Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine.

O ovim imenovanjima prethodno danas su se u Istočnom Sarajevu dogovorili predstavnici vladajućih stranaka, "Trojke" (SDP, Naša stranka i NiP), HDZ-a i SNSD-a.

Sama sjednica Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara je kasnila jer su pojedini njeni članovi bili upravo na ovom sastanku u Istočnom Sarajevu pa nije bilo kvoruma.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.