open-navfaktor-logo
search
Čeka se 13 mjeseci
Komisija još utvrđuje jesu li Nikšić, Petrović, Milinović u sukobu interesa, odluka na idućoj sjednici
Komisija za odlučivanje o sukobu interesa na nivou institucija Bosne i Hercegovine tek treba donijeti odluke o eventualnom sukobu interesa Nermina Nikšića, Draška Milinovića, Obrena Petrovića i Mirele Pelidije, nakon što je prije duže od godinu pokrenut postupak utvrđivanja sukoba interesa. 
23.06.2023. u 07:44
get url
text

VEZANI TEKST - Ministar Mitrović i zastupnik Galić novčano kažnjeni zbog sukoba interesa

Odluke bi trebale biti donesene na idućoj sjednici novoimenovanog saziva Komisije, čiji datum održavanja još nije određen.

Svoju posljednju sjednicu u "starom" sazivu Komisija je održala u maju prošle godine, a potom su uslijedili godišnji odmori, predizborna kampanja, izbori i konstituiranje nove vlasti. Novi saziv Komisije imenovan je u martu i ona je, nakon konstituirajuće, u utorak održana prvu redovnu sjednicu.

- Ovi funkcioneri za koje je u maju prošle godine pokrenut postupak se sada provjeravaju, prikupljaju se informacije, dokazi. Odluke ćemo donijeti na narednoj sjednici. Problem je što na upite ne odgovaraju sve institucije. Ako pitate neku instituciju u, naprimjer, Kantonu Sarajevo, da li je bilo finansiranja neke organizacije u čijem je rukovodstvu funkcioner, a oni ne odgovore, nema načina da se ide dalje s procedurom – kazala je Mira Pekić, predsjedavajuća Komisije za odlučivanje o sukobu interesa i zastupnica PDP-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. Ona je i u prošlom sazivu bila predsjedavajuća ove komisije.

Kakva će odluka biti donesena ovisi o dokazima, ali i o parlamentarcima koji su članovi Komisije za odlučivanje o sukobu interesa.

Komisija je u maju prošle godine pokrenula postupak za Nermina Nikšića, kao tadašnjeg zastupnika SDP-a u Parlamentu BiH i lidera SDP-a BiH jer je njegov bliski srodnik direktor preduzeća koje se finansiralo iz budžeta u iznosu većem od 5.000 KM. Nikšić je sada premijer FBiH. 

Postupak je tada pokrenut protiv Draška Milinovića, kao direktora Regulatorne agencije za komunikacije, jer je u funkciji ovlaštenog lica Udruženja teniski savez RS-a koje se finasniralo iz budžeta u iznosu većem od 50.000 KM.

Sukob interesa se utvrđuje za Obrena Petrovića, tadašnjeg i sadašnjeg zastupnika SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH jer je njegov sin obavljao funkciju v. d. zamjenika direktora jednog javnog preduzeća koje se finansiralo iz budžeta, kao i za Aleksandra Zolaka, sada već bivšeg direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH jer je njegov bliski srodnik član skupštine privrednog društva iz Banje Luke koje je sklapalo ugovore s budžetom u iznosu većem od 5.000 KM.

Postupak je uslijedio za Mirelu Pelidiju, koja je bila član Žalbenog vijeća pri Vijeću ministara BiH, a bila je član nadzornog odbora privatne firme koja je u 2020. godini poslovala s institucijama koje se finansiraju iz budžeta.

VEZANI TEKST - Posljednji put sjeli prije godinu: Šta čeka Komisija za odlučivanje o sukobu interesa BiH

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa je na sjednici u utorak usvojila Plan provjera za ovu godinu koji podrazumijeva provjeru svih imenovanih i izabranih funkcionera i savjetnika, te je odlučeno da će svi oni ponovo biti obaviješteni da su dužni dostaviti finansijske izvještaje jer ih ima koji nisu ispunili ovu svoju obavezu do 31. marta.

- Oni su do 31. marta bili obavezni dostaviti finansijske izvještaje. Bez obzira na to da li su izabrani članovi Komisije, postoji ured pri komisiji koji stalno radi i ne vidim tu problem da se sve dostavi, ali ima dužnosnika koji to još nisu učinili. I u prošloj godini dobar dio funkcionera nije dostavio – kazala je Pekić.

Dodala je da je problem što nema sankcija za to, ali da svaki onaj funkcioner koji ne dostavi svoj finansijski izvještaj nema kredibilitet da govori o borbi za sprečavanje sukoba interesa.

Osim Pekić, u ovu komisiju su imenovani Slavko Matić (HDZ) i Denis Zvizdić (NiP) iz Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, te Radovan Kovačević (SNSD), Safet Softić (SDA) i Ilija Cvitanović (HDZ 1990) iz Doma naroda Parlamenta BiH. Po funkciji, članovi su direktor i dva zamjenika direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.