open-navfaktor-logo
search
Izborna kampanja
Kolinda na Tuđmanovom putu: Politika Pantovčaka ništa dobrog nije donijela bh. Hrvatima
Sve vas srdačno pozdravljam i kao vaša predsjednica. Danas dolazim sa čvrstom porukom, a to je da je Hrvatska uz vas, da će Hrvatska stajati uz vas i da će se boriti za vaša prava kao jednakog i konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini
28.11.2019. u 12:40
get url
text

-Sve vas srdačno pozdravljam i kao vaša predsjednica. Danas dolazim sa čvrstom porukom, a to je da je Hrvatska uz vas, da će Hrvatska stajati uz vas i da će se boriti za vaša prava kao jednakog i konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini. Hrvati moraju birati svoje političke predstavnike i biti jednakopravni u svakom pogledu sa ostala dva naroda. Zalažem se čvrsto i za evropsku budućnost BiH i onda ćemo zajedno živjeti bez granica među nama a onda će i Hrvati u BiH moći ostvariti veći prosperitet i prava u Evropskoj uniji. Ovdje u Srednjoj Bosni gdje ste toliko propatili, kad se prisjetim svega što ste prošli, ono što me veseli je vidjeti ovu mladež i djecu koja su s nama- istakla je aktuelna predsjednica Hrvatske i kandidatkinja za novi mandat Kolinda Grabar-Kitarović sinoć u Bugojnu.

Politika hrvatskog državnog vrha prema Bosni i Hercegovini je uvijek je bila neiskrena, a pored premijera Andreja Plenkovića, u dvostrukoj licemjernoj političkoj igri uvijek je prednjačila Grabar- Kitarović.

Kolinda nije predsjednica u BiH, već u Hrvatskoj.  No, svojom izjavom indirektno poručuje da predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića ne smatra Hrvatom,  da ga ne priznaje, te zbog činjenice da nije na tu poziciju izabran Dragan Čović, preuzela je ulogu "šefice bh. Hrvata". 

Upravo o tome, da se predsjednica susjedne države miješa u odnose u BiH, prije dva mjeseca govorio je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić tokom susreta sa generalnim sekretarom UN-a Antonijom Guterresuom.  Komšić se tada osvrnuo i na činjenicu da je hrvatska predsjednica u razgovoru s generalnim sekretarom UN-a komentirala Izborni zakon BiH i činjenicu da on nije izmijenjen i pored presude Ustavnog suda, pri čemu je sugerirao kako se hrvatska predsjednica ponovno miješa u unutrašnje stvari BiH.

Kazao je da se Izborni zakon treba mijenjati u mnogo segmenata, ali da je to ipak isključivo unutrašnje pitanje Bosne i Hercegovine, o kojem će se odlučivati samo unutar Bosne i Hercegovine.

Kolinda je, što je i iz ove Komšićeve izjave svima jasno, samo gošća u našoj zemlji, koja teritoriju Bosne i Hercegovine koristi izdašno za svoju predizbornu kampanju i podršku Čoviću, i kao i proteklih godina direktno se miješa u unutrašnje stvari naše države.

Zar je to prijateljstvo i partnerstvo koje je ponekad najavljivala, kada je uvidjela da je "politički zaglibila" u negativnim izjavama prema našoj zemlji.

Kako vjerovati Kolindi da želi pomoći BiH na njenom evropskom i putu ka NATO-u, kada izađe sa izjavama "da je najveća sigurnosna prijetnja Hrvatskoj upravo BiH, te da se iz tzv. Islamske države u BiH vraćaju hiljade boraca".

Najveću štetu od svih ovih projekata uvijek su imali i imat će Hrvati u Bosni i Hercegovini. Politika Pantovčaka proteklih je više od dvije decenije bila najpogubnija upravo za bh. Hrvate, a aktuelna predsjednica i kandidatkinja za novi mandat samo slijedi put koji je svojevremeno trasirao Franjo Tuđman.

Hrvatska, kao članica EU i NATO-a, bi napokon morala definisati i objelodaniti svoju iskrenu politiku prema našoj zemlji i odrediti iskreni interes države Hrvatske prema BiH, a ne da to bude interes lidera HDZBiH i predsjednika nevladine organizacije HNS-a Dragana Čovića.

Već tradicionalno postaje da se hrvatska predsjednica malo više od dozvoljenog, i poželjnog, i potrebnog miješa u unutrašnje stvari naše zemlje. Zbog izjava koje je davala o BiH, vremenom je gubila naklonost koju je uživala u bh. javnosti. Za neke je jedno vrijeme bila "Balkanska kraljica“, a za većinu bh. građana osoba koja se miješa u unutrašnja pitanja BiH.

Bečki dnevni list Der Standard optužio je ove godine u avgustu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović za “islamofobnu kampanju” i za “miješanje u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine”.

-Gdje god može, ne govori o vlastitoj zemlji, već o susjedima. Mnogi hrvatski političari imaju fiks-ideju da se trebaju miješati u stvari Bosne i Hercegovine- piše bečki list.

Der Standard je pisao o navodnoj izjavi Kolinde Grabar-Kitarović o nestabilnosti BiH za Jerusalem Post, koja je izazvala burne reakcije u BiH. Komšić je tada rekao da je Grabar-Kitarović ta koja je nestabilna, a ne Bosna, te prozvao predsjednicu da širi brutalne laži, prenio je Der Standard.

Kolinda Grabar-Kitarović svoju predizbornu kampanju u BiH usmjerila je na Mostar, Bugojno, Vitez... Kada već toliko brine o Hrvatima u BiH, o konstitutivnosti, o izmjenama Izbornog zakona, o ravnopravnoj zastupljenosti, bilo bi politički korektno s njene strane da je obišla i prostore u entitetu Republika Srpska gdje živi mali broj Hrvata, pa od njih sazna o ubistvima, danima provedenim u logoru, o etničkom čišćenju.

Ili da je posjetila sjajnog čovjeka i velikog borca biskupa Franju Komaricu da joj on kaže kako su Hrvati u RS ugroženi, kako nisu konstitutivni, i kako im itekako treba njena pomoć (iskrena, naravno).

Nije, jer tamošnji Hrvati ne zanimaju ni Čovića, pa što bi i nju. Lakše je otići u Srednju Bosnu, gdje su pripadnici HVO-a počinili stravične zločine nad Bošnjacima na što je očigledno zaboravila, te u društvu Čovića i ostale HDZ-ovske svite miješati se u unutrašnje stvari naše zemlje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.