open-navfaktor-logo
search
Donesene odluke
Koga je pomilovala predsjednica Federacije Lidija Bradara?
Predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara donijela je krajem prošle godine Odluku o pomilovanju pravnosnažno osuđenih osoba.
11.01.2024. u 10:32
get url
text

VEZANI TEKST - Čavara djelimično pomilovao Muhameda Alija Gašija

Ovom odlukom, pomilovanje je odbijeno Fehimu Kovaču, Samiru Karaliću i Igoru Tešević. Odbijene su i molbe za pomilovanje Džani Riković Delimustafić, Semiru Mahmiću, Nedžadu Rašidagiću, Nerminu Hadžiću, Amaru Babajiću, Edinu Smajloviću, Admiri Burić, Kristijanu Matuloviću, Almedinu Dilaveru, Antonu Olivi, Harisu Tabakoviću, Mersadu Telaloviću, Josipu Mikiću i Maji Imamović.

Predsjednica Federacije donijela je odluku kojom je djelimično pomilovala Stjepana Kulića kojem je za devet mjeseci skraćana kazna zatvora. 

Presudom Kantonalnog suda u Tuzli Kulić je za krivično djelo zlupotreba položaja ili ovlaštenja osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri godine. Presudom Vrhovnog suda FBiH kazna je 2021. preinačena na zatvorsku kaznu u trajanju od dvije godine.

Kazna zatvora za četiri mjeseca umanjena je i Josipu Žiliću.

Presudom Općinskog suda Travnik iz 2021. Žilić je za krivično djelo teška tjelesna povreda i krivično djelo nedozvoljena nabavka i nošenje vatrenog oružja osuđen na kaznu zatvora od jedne godine i šest mjeseci.

Prema Zakonu o pomilovanju, pomilovanje daje predsjednik Federacije.

Pomilovanje se ne može dati za krivična djela ratnog zločina, zločina protiv čovječnosti i zločina genocida, niti za lica koja su ranije dobila pomilovanje po ranije izrečenoj i izdržavanoj kazni zatvora.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.