open-navfaktor-logo
search
Nakon smjene i ostavke
Ko su novi članovi UO Doma zdravlja KS; Ministar Hasanović: Ako se prihvati ostavka Baltića...
Nakon što je prošlog četvrtka (22. februar) smijenila Upravni odbor (UO) JU Dom zdravlja KS, na čelu sa Ademirom Spahićem, Vlada KS imenovala je v.d. Upravni odbor kojeg čine: Dino Selimović, predsjednik, te članovi: Alma Juković, Namir Čomaga, Vedad Kulenović i Enis Čavčić.
27.02.2024. u 20:54
get url
text

Dan poslije, 23. februara, generalni direktor Doma zdravlja Abel Baltić, podnio je ostavku i o tome obavijestio Vladu KS, odnosno resornog ministra zdravstva Enisa Hasanovića.

 VEZANI TEKST - Vlada KS smijenila Upravni odbor Doma zdravlja

Bio je to logičan slijed događaja nakon što na sjednici Skupštine KS, koja je održana 16. februara, nije usvojen Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju javne Doma zdravlja.

- Novi Upravni odbor 24. februara održao je hitnu sjednicu na kojoj su usvojili Plan javnih nabavki za 2024., s obzirom da je Dom zdravlja upao u veliki problem zbog njegovog ranijeg neusvajanja, što je izazvalo nestanak reagensa u laboratorijama, a kasnije i drugih stvari - navodi Hasanović.

Ministar kaže da je sljedeća sjednica Upravnog odbora zakazana za 1. mart, ali kako je praznik (Dan nezavisnosti BiH), moguće je, dodaje Hasanović, da će biti pomjerena za 29. februar (četvrtak) ili 2. mart (subota).

Na sjednici bi se, kaže, trebalo raspravljati i o Baltićevoj ostavci.

- Ako se prihvati ostavka Baltića, Upravni odbor treba imenovati v.d. generalnog direktora ustanove. Nakon toga bit će raspisan konkurs za izbor generalnog direktora Doma zdravlja KS - pojašnjava Hasanović.

 VEZANI TEKST - Abel Baltić podnosi ostavku na mjesto direktora Doma zdravlja KS

Na pitanje, ko bi mogao zamijeniti Baltića, Hasanović odgovara kako ne raspolaže takvom informacijom, te da to ime u ovom trenutku niko ne može imati u glavi".

- Pričao sam sa Baltićem, niti bi on na moje mjesto, niti bi ja u Dom zdravlja. Ne znam da bi me neko mogao ubijediti da preuzmem tu poziciju, iako mi je i ova na kojoj sam jako teška. I kada bi našli kvalitetne ljude, moramo ih ubijediti da preuzmu tu odgovornost, jer je u domovima zdravlja puno problema. Volio bi da imamo 80 dobrih ljudi, ili tri kvalitetna kandidata pa da između njih biramo, ali nažalost nemamo. Nemamo baš neki izbor, ali moramo naći tu osobu - kazao je Hasanović.

Kontaktirali smo i Dinu Selimovića, v.d. predsjednika Upravnog odbora Doma zdravlja KS. Tražio je da mu pošaljemo pitanja, a u odgovoru je naveo  "da su još u fazi preuzimanja dužnosti, a što uključuje i usvajanje dokumenata, koji između ostalog tretiraju rad UO".

- Ono što u ovom trenutku mogu reći, je to da v. d. UO JUDZKS planira krajem sedmice održati sjednicu na kojoj će se razmatrati ostavka doktora Baltića. O odlukama koje se donesu javnost će biti blagovremenom upoznata - kazao je Selimović. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.